Президентът Румен Радев предлага отново на Димитър Главчев да бъде служебен премиер. Вчера държавният глава проведе разговори с всички потенциални кандидати от т. нар. домова книга.

Само настоящият министър-председател Главчев публично заяви готовност да поеме поста и в следващия служебен кабинет. Такава готовност по неофициална информация е изразил и подуправителят на БНБ Петър Чобанов, но това не бе потвърдено. Чобанов не се яви на "Дондуков" 2, а е провел консултацията с държавния глава по телефона. 

В продължение на конституционната процедура по назначаване на служебно правителство президентът Румен Радев определя Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател, съобщи тази сутрин прессекретариатът на "Дондуков" 2. Днес, 22 август, от 12.00 часа държавният глава ще приеме кандидата за служебен министър-председател в президентската институция, за да му възложи да предложи състав на служебно правителство. 

Ще бъде ли сменен Калин Стоянов

Остава висящ въпросът за вътрешния министър Калин Стоянов. Той стана причина президентът в понеделник да откаже да подпише указ за назначаване на служебно правителство с премиер Горица Грънчарова-Кожарева. Последната отхвърли моментално подканата да преразгледа номинацията на Стоянов, което доведе до провала на процедурата. Това наложи и новото превъртане на опциите по "домовата книга". 

Стоянов е обвиняван за връзки със (съ)председателя на ДПС Делян Пеевски и с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. След събитията в понеделник Борисов реши да се разграничи от вътрешния министър и призова Радев и Главчев да го сменят. Зад Калин Стоянов остана твърдо Делян Пеевски, който обяви, че ако вътрешният министър бъде отстранен, ще му предложи водещо място като кандидат-депутат на предстоящите избори. А Стоянов вчера обяви, че няма да подаде оставка. 

Връзки с Пеевски

Самият Димитър Главчев обаче също обслужваше интересите на Пеевски в сегашното служебно правителство. Това стана съвсем видно със смените на областни управители. 

Днес Рамадан Аталай, който е от лагера на Доган в ДПС, обяви, че Главчев не е устоял на натиска на Пеевски и изрази надежда, че Петър Чобанов би могъл да го стори. Тази опция обаче отпада с решението на Румен Радев да избере отново настоящия служебен премиер. 

Трябва да се отбележи и че след провала с Кожарева президентът в понеделник призова парламентарните формации да допълнят вакантните позиции от "домовата книга". На следващия ден се проведоха съответни консултации в Народното събрание, но те не дадоха ясен резултат. Това е и една от причините Радев да няма голям избор. 

Припомняме, че според последните промени в конституцията служебни премиери могат да бъдат ограничен кръг лица - председателят на Народното събрание, управителят или подуправител на Българската народна банка, председателят или заместник-председател на Сметната палата и омбудсманът или негов заместник. 

За Димитър Главчев се появи юридически въпрос - дали може да е отново служебен министър-председател. Причината е, че той заема и поста външен министър в сегашния служебен кабинет. Според юристи това го поставя в несъвместимост с длъжността председател на Сметната палата. За президента Румен Радев обаче, изглежда, това не е проблем.