"Перипетиите на сайта "Ново начало", иронизиращ бъдещия политически проект на Пеевски, продължават."

Това съобщи в петък във фейсбук депутатът от ПП-ДБ Божидар Божанов. 

Той изброява след това:

- сайтът беше вкаран в няколко "черни списъка" на софтуери за киберсигурност, така че да бъде блокиран в корпоративни мрежи (класифициран като "порнографско съдържание")

- има DDoS атаки към IP адреса (атака с множество заявки към даден сайт, б.р.), който по принцип е скрит зад Cloudflare (система за защита от такива атаки), т.е. ни би трябвало да е видим; тук е възможно да е имало установяване на реалното IP по косвени начини, което се изследва в момента.

- има оплаквания, че Facebook го трие като spam.

Според Божанов поне в два от трите примера има намеса на МВР.

"Тъй като такава злоупотреба с правомощия, свързани с киберсигурността, би имала негативни последици за страната и би намалила доверието на международни организации в информацията, подавана от МВР, в качеството си на народен представител изпращам запитвания до Meta (Facebook), ESET, ZScaler и CloudFlare за това кой и по какъв ред е подал срещу сайта "Ново начало". Изпращам и втори въпрос на МВР за предприетите от тях действия", информира той.

След което уточнява, че при нормални обстоятелства не би правил "публично допускането, че именно МВР извършва тези непропорционални действия, а първо бих проверил с провеждане на работна среща или разговор".

 "Явно обаче това ще бъде определено като "оказване на натиск" от отиващия си от поста министър", добавя депутатът, който беше нападнат от служебния министър на вътрешните работи Калин Стоянов, че се намесва и оказа натиск върху ГДБОП, след като Божанов се поинтересува защо е бил свален сатиричният сайт, създаден от младежите на "Да, България".

"Опитите да се спре онлайн разпространението на политическо (вкл. сатирично) съдържание, освен технологично обречени, са и противоконституционни, поради което винаги съм възразявал срещу тях в обсъжданията на тема "дезинформация", подчертавава още Божидар Божанов.

Той смята, че МВР трябва да подлежи на външен контрол по отношение на прилагане на такива мерки, "поради което обмислям законодателна инициатива, с която всяко действие по отношение на онлайн съдържание да се съгласува с Министерството на електронното управление и да се представя в обобщен доклад на Народното събрание".

По-рано този месец МВР свали сатиричния сайт. По-късно сайтът отново тръгна, след като активисти на "Да, България" го качиха на хостинг извън България. От АЕЖ осъдиха действията на вътрешното министерство и ги определиха като "опасен прецедент".