Легендарната компания на инвестиционния гуру Уорън Бъфет Berkshire Hathaway достигна капитализация от 1 трилион долара по време на вчерашната търговия на американските борси. Така тя става първата компания в САЩ извън технологичния сектор, която преминава тази граница.

Бъфет, известен още като "оракулът от Омаха", инвестира за първи път в Berkshire през 1962 г., а три години по-късно поема контрола върху изпитващия затруднения производител на текстил, припомня "Файненшъл таймс". През следващите десетилетия той и покойният му партньор Чарли Мънгър превърнаха дружеството в застрахователен гигант и използваха премиите от полиците като източник на капитал за изкупуване на компании и инвестиции в акции.

Само през 2024 г. акциите на Berkshire Hathaway са поскъпнали с над 27 на сто.

Бизнесът на компанията включва портфейл от акции на стойност 285 млрд. долара, батериите Duracell, компания за комунални услуги на стойност 141 млрд. долара, доставчика на сладолед Dairy Queen, производителя на бои Benjamin Moore и десетки други компании.

Бъфет посочи дългогодишния изпълнителен директор на Berkshire Грег Абел за свой наследник.

Милиардерът, който в петък навършва 94 години, прекара годината в разпродажба на акции - включително половината от дяловете си в Apple, което донесе огромна печалба на Berkshire.

През последните няколко дни компанията е продала акции в Bank of America на стойност 981,9 милиона долара, а намаляването на дела във втората по големина банка в САЩ продължава. От средата на юли досега Berkshire Hathaway се е разделила с дялове в банката на стойност около 5,4 милиарда долара. Въпреки това дружеството продължава да бъде най-големият акционер в американската финансова институция.

Паричните средства на компанията се покачиха до рекордните 277 млрд. долара през юни, тъй като Бъфет не намери достатъчно привлекателни инвестиции на публичните пазари. Въпреки че периоди на сравнително скромно сключване на сделки в миналото са притеснявали инвеститорите в Berkshire, сега малцина бият тревога, тъй като изглежда, че компанията е избегнала някои от проблемите, с които се сблъскаха купувачите на акции, активни през 2020 г. и 2021 година, коментира британското финансово издание.

"Ню Йорк Таймс" припомня цитираната многократно рецепта за успех на капиталовите пазари на Бъфет, споделена от него през 1986 година: „Ние просто се опитваме да ни е страх, докато другите са алчни, и да бъдем алчни само тогава, когато другите се страхуват.“