Покрай скандала с фолкпевица, която показно шмърка "енергийно прахче", публично стана ясно, че този вид субстанции не са на никаква регулация у нас (за международната практика - виж по-долу).

Така днес двама депутати от ПП-ДБ - Елисавета Белобрадова и Ивайло Мирчев напомниха, че заедно с ГЕРБ са входирали още в 49-ото Народно събрание проектопромени в Закона за здравето, които напълно забраняват продажбата на енергийни напитки - не просто не напълнолетни,  и на територията на училища, детски градини и пр., както и на 100 м от тях.

Очаквано, проектопромените в Закона за здравето са в "територията" около членовете 53 и 54, които сега императивно налагат ограниаване на тютюнопушенето и алкохола, както и забраната им за продажба на лица под 18 г. 

Сравнително новата наредба за забрана на диазотен оксид (райски газ) е от 2022 г. и съставлява чл. 54а. На 10 април т.г. вносителите са предожили нов член - 54б, с текст, че се "забранява продажба, закупуване и предоставяне по какъвто и да е наин, включително онлайн, на енергийни напитки на лица под 18 г."

Алинея 2 нормира, че те не могат да бъдат продавани в тески градини, училища, общежития и магазинчета на по-малко от 100 м от посочените.

В преходните и заключителни разпоредби има и дефиниция - що е енергийна напитка: това е безалкохолна напитка, "съдържаща кофеин от какъвто и да е източник, в пропорция над 150 милиграма на литър..." - по-малко от количеството в чаша чай или кафе, които изрично са изключени от забраната:

Типичното съдържание на масовите енергийни напитки варира между 300 и 360 милиграма на литър, но на пазара има и продукти с до 500 милиграма на литър. При децата подобни количества кофеин, приемани редовно, могат да нанесат вреди на отделителната система и сърцето. В добавка повечето енергийни напитки имат и високи количества захар - водеща до затлъстяване, диабет, ерозия на зъбите и др.

Енергийните напитки бяха наскоро забранени в Румъния и Полша за лица под 18 години, Великобритания пък обмисля забрана за лица под 16 години. В повечето държави по света обаче няма никакви регулации за продажба на енергийни напитки на деца. 

"Най-същественият проблем на този тип продукти е, че създават в децата фантазия, продават им въображаемо взимане на наркотици, за да се почувстват по-готини, по-големи, по-яки и страхотни, защото така се промотира и по филмите, и от инфлуенсърите."

Това написа днес в своя позиция Елисавета Белобрадова.

Депутатката от ПП-ДБ напомня, че комплектът "сниф" (самата дума означава смъркане, б.р.) включва тръбичка за назално приемане на субстанция на прах и имитация на кредитна карта.

"Това далеч не е единственият подобен продукт на пазара.... 

Съдейки от посочените основни съставки на продуктите, почти всеки от тях е базиран на основата на таурин или кофеин.

Въпреки това енергийните напитки не са забранени за употреба сред непълнолетните и стават все по-популярни сред тях.

Заедно с колегите от “Продължаваме Промяната-Демократична България” и ГЕРБ-СДС внесохме законопроект, с който да се забрани разпространението им сред непълнолетни окончателно. Поради политическата ситуация, той така и не стигна до гласуване в пленарна зала.

Ще направим всичко възможно в рамките на 51-ото Народно събрание той да бъде приет като в него вече да бъдат включени и енергийните снифове."