След като спорният Висш съдебен съвет с изтекъл мандат се събра извънредно вчера, за да открие процедурата по избор на нов главен прокурор, като потенциална номинация тутакси се завъртя името на сегашната служебна министърка, преди това зам.-главен обвинител номер едно - Мария Павлова. Днес обаче тя побърза да отрече. Не само не иска да е титуляр в обвинението, но и няма да се възползва от конституционното право на министъра да направи номинация.

"Не, благодаря. Мисля, че е право на личен избор и преценка", отговори министър Павлова на въпрос дали би приела да бъде кандидат за главен прокурор, предава БТА.

Попитана дали би се възползвала от правомощието да номинира кандидат за главен прокурор, Мария Павлова каза, че не би предложила кандидатура. Съображенията ѝ са, че до момента нито един министър на правосъдието и най-вече служебен не е правил номинация за главен прокурор, председател на ВКС или на ВАС. Също така припомни, че през годините е имало коментари, че "това е пряка намеса на изпълнителната в съдебната власт" и призиви въобще да бъде отнето това правомощие на министъра.

"Не бих номинирала някого, който е подходящ, при условие че законът ми забранява да го подкрепя, тъй като нямам право на глас", мотивира се Павлова (Министърът води заседания на ВСС, но не гласува, б.р.).

Тя припомни, че номинация за главен прокурор могат да направят минимум трима членове на Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет.

На въпрос дали не би било добре този път да бъде номиниран повече от един кандидат за главен прокурор Павлова посочи, че не може да коментира колко кандидатури ще има и какво ще решат членовете на Прокурорската колегия.

Вчера Прокурорската колегия предложи график, според който на 16 януари трябва да бъде избран главен прокурор. На 19 и 26 септември и на 3 и 10 октомври трябва да се проведат заседания, на които ще постъпват предложения за поста.