Софийският градски съд (СГС) вписа в Регистъра на политическите партии промените в представителството на БСП. Това съобщава пресцентърът на СГС.

С решение от 9 юли 2024 г., потвърдено от ВКС на 9 септември 2024 г., Корнелия Нинова е заличена като председател и представляващ БСП. Политическата партия вече се представлява от Атанас Зафиров, който е зам.-председател и е определен за и.ф. председател на БСП, посочват от СГС.

Вписването на Зафиров е ключово и е свързано с регистрацията на соцпартията за изборите. Вчера Върховният касационен съд (ВКС) окончателно реши казуса в негова полза.

Въпросът бе колко време ще се бави вписването на Атанас Зафиров в Регистъра на политическите партии. Това е важно за Централната избирателна комисия (ЦИК). Срокът за регистриране на партиите и коалициите за предстоящите парламентарни избори е 17:00 ч на 11 септември.

С вписването на Зафиров той може да внесе в ЦИК документите на вече обявената нова коалиция „БСП – ОБЕДИНЕНА ЛЕВИЦА“.

Преди това обаче той вероятно ще трябва да оттегли подадените вчера от фракцията на Корнелия Нинова документи за регистрация на БСП.

В соцпартията настъпи сериозен разлом в последните месеци. В крайна сметка се стигна до изключването на Нинова и хора от нейния лагер от партията. Те обаче обявиха, че обжалват и това в съда.