Няма по-добър избор от Бойко Борисов за бъдещ премиер след изборите. Няма по-голям изразител на евроатлантическите ценности от Делян Пеевски. А защо е санкциониран за корупция от евроатлантическите ни партньори от САЩ (и Великобритания)? - "Така са решили, така са постъпили."

Тези коментари направи днес в ефира на Нова тв лидерът на СДС, коалиционен партньор на ГЕРБ - Румен Христов.

Христов бе питан за отношението на партията му (и коалицията) спрямо войната в ДПС - кой предпочитат там - санкционирания по "Магнитски" Пеевски, или автентичното ДПС на почетния председател Ахмед Доган? С кого биха работили в следващия парламент? Трябва ли главният прокурор да поиска имунитета на Пеевски след писмото на бившия банкер Цветан Василев с нови разкрития за фалита на КТБ и участието на Пеевски в схемата? И редно ли е сегашният компрометиран Висш съдебен съвет да избира по спешност нов обвинител номер едно?

Подобно на големия си лидер Борисов, и Христов обяви, че процесите в ДПС си били вътрешна работа.

"Ние оценка не даваме, не искаме да се месим в делата на друга партия. Изборът ще го направят избирателите - най-вероятно ще видим два субекта в следващото НС", заяви.

До кой сте по-близко, бе попитан. "Не се чувстваме близо идеологически до нито една от двете (фракции)", отвърна Христов. А с кое ДПС ще работи ГЕРБ-СДС? - било много рано да се каже.

Все пак, уклонът на лидера на СДС към Пеевски пролича с изброените от него исторически събития от времената на прехода и участието на Догановата партия в тях: "депесарският шут", свалянето на правителството на Филип Димитров, неподкрепата за Петър Стоянов... И накрая: "преди месец и нещо не подкрепиха проевропейското правителство на Росен Желязков". (Тук се визира как Доган оттегли част от депутатите на парламентарната група, която иначе по разпореждане на Пеевски трябваше да гласува за проектокабинета на ГЕРБ).

Звучите като "за" ДПС на Пеевски, отбеляза водещата Марина Цекова. И припомни за санкциите на Пеевски от евроатлантическите ни партньори.

"Сега не се месим, нека те да си решат вътрешния проблем и ще видим.

Евроатлантическите партньори така са решили, така са постъпили, но ако трябва да сме коректни, това което се случваше в НС - по-ярките позииции за Украйна се заемаха от Пеевски", изтъкна коалиционният партньор на ГЕРБ.

Разбира се, Христов отрече твърденията на евродепутата от лагера на Доган Илхан Кючюк, че 10-15 депутати на ГЕРБ се държат от Пеевски. Както и че кметовете на ГЕРБ работят по места в полза на Пеевски, възпирайки хората на Доган до срещи с хората.

Оказа се, лидерът на СДС не е чел публично оповестения сигнал на Цветан Василев и не можел да вземе отношение за това дали трябва и.ф. главния прокурор Борислав Сарафов да поиска имунитета на санкционирания по "Магнитски" евроатлантик. Не било и редно. Но пък Христов вметна, че ако Василев имал неопровержими доказателства, както твърди, трябвало по-рано да ги предостави. Както и да свидетелства (Припомняме, че обвинението упорито не желае да го изслуша).

Трябва ли този ВСС да избере нов главен прокурор? - Христов не знаел защо ПП-ДБ, начело на две правителства, не сменило сегашния съвет - от ГЕРБ-СДС щели да подкрепят (Това става с 2/3 мнозинство в НС, б.р.).

За богатството на Пеевски, според имотната му декларация, лидерът на СДС коментира, че явно бил успешен бизнесмен.

И накрая - какво след изборите?

"Ще настояваме за правителство с първия мандат. Няма да търсим подкрепа от проруските партии "Възраждане" и БСП", даде заявка Христов.

Досега имаше само една - на Борисов - и тя бе по отношение само на "Възраждане".

Може ли при победа на ГЕРБ на вота Борисов пак да е премиер?

"В тази тежка ситуация трябват опитни хора, така че защо не", заяви Христов. По-подготвен от Борисов нямало, допълни.

Лидерът на СДС отхвърли предложението на ПП-ДБ да се търси равноотдалечен министър-председател.