Централната избирателна комисия (ЦИК) регистрира коалиция "ДПС- Ново начало" на Делян Пеевски за участие във вота през октомври. Малко по-късно гласува да откаже регистрация на партия ДПС.

Това се случи на заседание на комисията късно вчера, предава БТА.

Решението за регистрация на пеевската фракция бе подкрепено с 15 гласа "за".

По-рано Върховният административен съд (ВАС) отмени като незаконосъобразен отказа на ЦИК да регистрира коалиция "ДПС- Ново начало" за участие в предсрочния вот.

ВАС приема, че заявленията на двете коалиции, в образуването на всяка от които участва политическа партия ДПС, не са подадени едновременно, напротив - заявлението на Пеевски е подадено преди заявлението на коалиция "Демокрация, права и свободи - ДПС" на Доган, още в 00:05 часа на 2 септември по електронен път, подписано с електронни подписи и на двамата представляващи коалицията.

Първоначално ЦИК прие паралелно документите за регистрация на „ДПС - Ново начало“ и „Демокрация, права и свободи – ДПС“, след което отказа тяхната регистрация, тъй като според изборния закон не може в състава на две коалиции да фигурира една и съща партия. По-късно в ЦИК постъпи заявление за регистрация на партия ДПС за самостоятелно участие в изборите. Вчера Росица Матева заяви,че в ЦИК са получени документи от двамата, представляващи партия ДПС, с които се оттеглят или потвърждават действията на съответния представляващ партията, а от  Главна дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“ (ГРАО) се чака проверка на подписката.

Така по време на заседанието се потвърди, че след решението на ВАС (съ)председателят на ДПС Джевдет Чакъров е опитал да изтегли ДПС от "новото начало" на "колегата си" Пеевски. Според Изборния кодекс една формация може да се оттегли от участие във вота до 32 дни преди него. След Чакъров обаче е пристигнало искане от Пеевски за оттегляне на неговото искане.

"В 17:00 часа има ясна воля, че всичките воли досега от страна на пълномощници от председателя Пеевски, са отменени с акт в 17:00 часа на председателя Чакъров", обяви членът на ЦИК (от крилото на Доган) Ерхан Чаушев.

По думите му в 19:00 часа на електронна поща е пристигнало контрапредложение, с искане за оставане в коалиция. Според него трябва да се обсъди дали това заявление е съотносимо към решението на ЦИК. Той изтъкна, че срокът за регистрация е до 17:00 часа на 11 септември.

Според Елка Стоянова, член на ЦИК, това е решение, базирано на съдебно решение с ясни мотиви. Административният процес е достатъчно ясен, добави тя.

"Знам, че съдебните решения се изпълняват и не се коментират. Съдебното решение ме притесни, че постави пред ЦИК въпроса какво прави с осигуряването на възможности за извършване на процесуални действия пред ЦИК в електронна форма, нещо, което ЦИК няма как да осигури за всички участници в изборния процес", коментира Севинч Солакова, секретар на изборната комисия.

Смятам, че в Изборния кодекс следва да бъде уредена процедурата, за да може да се изпълни това изискване, каквото съдът приема в решението си, че е налично, а това не е факт, категорична бе тя.

По думите й  от момента на произнасянето на съда до произнасянето на ЦИК е добре да бъдат разгледани всички документи, свързани с регистрацията. Единствената възможност остава безпрекословно, без да се коментира, да се приеме решение, каза тя.

След като гласува регистрацията на „ДПС – Ново начало“, ЦИК разгледа и отказа регистрация за участие в изборите на партия „Движение за права и свободи“, представлявана от Джевдет Чакъров.

Решението на комисията бе гласувано с 13 гласа „за“ и двама против.

"В 17:00 часа има ясна воля, че всичките воли досега от страна на пълномощници от председателя Пеевски, са отменени с акт в 17 часа на председателя Чакъров. Това, което е написано тук не отговаря на действителността, че са противоречиви. Има последователност на първо заявление, на оттегляне и така до 17:00 часа", каза отново Чаушев.

По думите на Солакова е важно да се отбележи съществен факт – партията действа чрез своя председател, име и неговото лице. А в другия случай - чрез пълномощник. Тези факти не са отразени и не намират отражение в решението. В крайна сметка трябва да мотивираме всички партийни субекти в изборите да действат чрез своите председатели, каза още Солакова.

ЦИК гласува да бъде изпратено писмо до ГД ГРАО за изключване от базата данни на подписката на ДПС. Междувременно регистрира коалиция "Алианс за права и свободи" - алтернативата на Доган, в която обаче ДПС като партия не участва, а само СБОР и ЗНС.

Очаква се днес ЦИК да заседава по искането на Чакъров за оттегляне на "новото начало".