Битката на предстоящите избори на 27 октомври не е просто за властта, а за връщането на държавата в ръцете на гражданите. Това мнение обедини социолозите Геновева Петрова от „Алфа Рисърч“ и Добромир Живков от „Маркет ЛИНКС“ в предаването „120 минути“ по bTV. Според тях напрежението в обществото расте, а голяма част от хората усещат как частичните интереси надделяват над обществените.

"Напрежението в обществото ще се покачи още повече след изборите, а не изключвам и мащабни протести през 2025 г.", заяви Живков.

Според него, ако след шест месеца не се постигнат значителни промени, нетърпимостта на хората към политическото статукво ще се прояви в сериозни социални вълнения.

Геновева Петрова посочи, че основният проблем е в „лошото функциониране на политическата система“, като всички партии носят своя дял отговорност за това.

"Обществото от години живее с усещането, че съдебната система е под силен политически натиск. Това поражда недоверие и усещане за несправедливост", допълни тя.

Тя коментира и ситуацията с ДПС - според нея значителна част от избирателите усещат, че партията, с която са се идентифицирали десетилетия наред, е под атака.

"Трудно е да предвидим какво ще се случи на 27 октомври, но е ясно, че ДПС-Доган се опитва да привлече вниманието към себе си с юридическата битка, която води. Целта е избирателите да припознаят коалицията, с която ще се яви на изборите", подчерта Живков.

Социологът припомни и исторически прецеденти – „през 2001 г. имаше две НДСВ-а, сега вероятно ще имаме три ДПС-та“. Според него тази „драма“ е начин ДПС-Доган да остане често в публичното пространство.

Друг тревожен аспект е обезверяването на обществото, което вече се отразява в ниската избирателна активност, отбелязват социолозите.

"Мисля, че случващото се ще накара мнозина да се откажат от правото си на глас, както видяхме и на изборите през юни, когато отчетохме рекордно ниска активност", каза Живков.

Той описа тази апатия като „енергията, с която се храни превзетата държава“.

Социологът подчерта, че много българи смятат правосъдието за привилегия на избрани и не вярват в демократичните институции. „Ако гражданите не са в състояние на постоянен стрес и не виждат надежда в институциите, те няма да излязат да гласуват. Тази обезвереност е симптом на дълбоките проблеми в държавното управление,“ завърши той.

Изборите на 27 октомври се очертават като ключов момент, но какво следва след тях – това остава въпрос с много неизвестни.