На 17 и 18 септември се провежда срещата на Федералния резерв на САЩ, на която ще бъде взето решение за цената на заемния капитал в най-силната световна икономика.

Очаква се в сряда американската централна банка да намали лихвените си проценти за пръв път от над 4 години, като спекулациите за съкращаването им доведоха до волатилност на финансовите пазари в навечерието на решението, посочва Ройтерс.

Това вероятно ще бъде само първото от поредица намаления на лихвите, които трябва да направят заемите по-достъпни, след като Фед смята високата инфлация за почти преодоляна, коментира срещата на регулаторите "Асошиейтед прес".

С колко ще решат регулаторите да намалят основното лихвено ниво в САЩ, което сега е 5,3 на сто? С традиционния четвърт пункт (0,25 %) или с необичайно сериозния половин пункт (0,5 на сто)?

В речта си миналия месец в Джаксън Хоул, Уайоминг, председателят на Федералния резерв Джером Пауъл подчерта че централната банка е готова да намали лихвите, за да подкрепи пазара на труда и да постигне прословуто трудното „меко приземяване“. Това е моментът, в който ФЕД успява да ограничи инфлацията, без да тласне икономиката към рязка рецесия и да предизвика внезапен ръст на безработицата.

Не е съвсем ясно дали Федералния резерв ще успее да се справи, посочва АП.

„Въпросът е дали това помага достатъчно бързо... да се постигне наистина мекото приземяване, на което всички се надяват“, обяснява Генадий Голдберг, шеф на отдела за лихвена стратегия в САЩ на канадската инвестиционна банка TD Securities.

Много икономисти смятат, че икономиката се нуждае от много по-ниски лихвени проценти. Главната икономистка в KPMG Даян Суонк отбелязва, че през последните 3 месеца броят на новонаетите служители е средно едва 116 000 души месечно. Това е равностойно на бавното нарастване на работните места след Голямата рецесия от 2008-2009 година. В същото време равнището на безработица се е повишило с почти цял процентен пункт до 4,2 на сто.

„Наблюдава се нестабилност, когато не се наемат нови служители с много високи темпове“, казва Суонк. „Пазарът на труда все още е много по-слаб, отколкото си мислихме, че е.“

Фед подхожда внимателно към съкращаването на лихвените проценти. Причината за това е, че централната банка на САЩ не желае да рискува да отпусне крака от спирачките твърде рано или твърде бързо, което да позволи на икономиката да се раздвижи отново, затруднявайки пълното потушаване на инфлацията, коментира ситуацията "Ню Йорк Таймс".

Но предпазливостта в областта на инфлацията би могла да се превърне в поемане на риск в областта на заетостта, предупреждава американският всекидневник.

„Трябва да е ясно на всички, че много икономически отношения преди пандемията не се оказаха добри насоки в политически контекст за времето, което дойде след нея“, коментира Кристофър Уолър, член на Управителния съвет на Федералния резерв, в своя неотдавнашна реч. „Въпреки че не виждам скорошните данни да сочат към рецесия, забелязвам някои рискове пред заетостта, които ще наблюдавам отблизо.“

Служителите на Федералния резерв често отбелязват, че част от неотдавнашното увеличение на безработицата е резултат от вълна нови участници на трудовия пазар, а не от рязко увеличение на съкращенията на работни места. Макар те да се увеличават плавно, все пак ръстът им не е скочил значително.

Ето защо някои икономисти все още се надяват на меко приземяване. Особено, ако Фед съумее да действа навреме.