Вечер, посветена на 80-ата годишнина от рождението на режисьор Крикор Азарян, ще има на 15 март на сцената на театър "Българска армия". Актьорите - любимци на Коко, ще играят откъси от неговите великолепни спектакли по Чехов "Чайка", "Три сестри" и "Вишнева градина". Откъси от документалните филми "45 градуса по Азарян" на Лилия Абаджиева и "Умно село: Трябва да се живее" на Владимир Люцканов ще допълнят вечерта, в която големият режисьор трябваше да е току-що навършил достолепните 80. 

По този повод поетесата Валентина Радинска, съпруга на починалия през 2009 г. Коко, написа емоционално: 

"Аз не съм била студентка на Крикор Азарян. Но бях негова ученичка. Той беше моят Учител по Живот. Водеше ме през лабиринтите му и през трънливите му пътеки с лекотата и мъдростта на магьосник, който притежава вълшебна пръчица. А той имаше такава пръчица  - това беше неговото сърце: най-доброто, най-щедрото и най-голямото сърце на света. Повече от всичко бих искала да посрещнем този негов 80-годишен юбилей заедно. Но съдбата реши друго. Господ го назначи в Небесния театър.

За периода от 15 до 19 март са предвидени и ред други събития – изложба, премиера на сборник, “Лазарица" в Народния театър - все посветени на паметта на Азарян - човека, режисьора и учителя. "Коко по някакъв начин се завръща при всички нас, които продължаваме да го обичаме, и за които той, въпреки отсъствието си от физическия свят, продължава да бъде, и завинаги ще остане висок образец и мярка, с които да се съобразяваме по земния си път", завършва Валентина Радинска. 

Нека припомним накратко кой е Крикор Азарян. Роден на 15.03.1934 в Пловдив, той е един от най-ярките режисьори в съвременния български театър. През последните 20 години работи в „Българска армия”. Поставял е спектакли в почти всички български театри, като особено задълбочено интерпретира българската драматургия (Йордан Йовков, Йордан Радичков, Иван Радоев, Николай Хайтов, Никола Русев, Боян Папазов).

Сред най-ярките му постижения на сцената на театър „Българска армия” са постановките „Вишнева градина” от Чехов (1974 и 1995); „Случка в зоопарка” от Ед. Олби; „Албена” от Й. Йовков; „От земята до небето” от Н. Русев; „Хенри ІV” от Пирандело; „Буре барут” от Д. Дуковски; „Бая си на бълхите” от Б. Папазов; „Трамвай „Желание” от Т. Уилямс; „Колекцията/Гара Виктория” от Х. Пинтър. 

Крикор Азарян е дългогодишен професор по Актьорско майсторство и режисура в НАТФИЗ. Негови ученици са между най-известните български актьори и режисьори. Спектакълът „Чайка” (2007) е първа част от трилогията на големите чехови пиеси, които Крикор Азарян постави последователно в различни софийски театри – „Три сестри” (2008) в Младежки театър „Николай Бинев” и „Вишнева градина” (2009) в Народен театър „Иван Вазов”.