Американската компания SpaceX е подала молба до Федералната комисия по комуникациите на САЩ (FCC) с искане за промени в сателитната мрежа Starlink, които ще позволят десетократно увеличение на интернет скоростите. С тази стъпка SpaceX се стреми да предостави гигабитови услуги на своите клиенти и да разшири мобилната свързаност по света.

Основната промяна ще засегне мрежата Gen2 NGSO, която ще бъде надградена, за да осигури значително по-бърз интернет достъп. В момента скоростите на Starlink достигат около 100 Mbps, но с новите подобрения се очаква те да нараснат до 1 гигабит в секунда. В допълнение към увеличената скорост, компанията обещава по-ниска латентност и по-добро покритие, включително в отдалечени и селски райони, където търсенето на сателитен интернет продължава да расте.

Промени в орбитата за по-добра скорост

SpaceX планира да промени височината на своите сателити, като свали трите си съзвездия от сегашните 525 км, 530 км и 535 км до по-ниски орбити съответно на 480 км, 485 км и 475 км. Според компанията, тази промяна ще намали риска от сблъсъци с други сателити и ще ускори изгарянето на спътниците в земната атмосфера, когато достигнат края на своя живот.

Освен това, по-ниската орбита ще улесни разполагането на нови сателити в бъдеще, като предостави на SpaceX повече гъвкавост в управлението на мрежата. Това е важно предвид нарастващото търсене на Starlink, особено в райони с ограничена свързаност.

Повече време за комуникация със Земята

Компанията също така иска да промени минималния ъгъл на издигане на сателитите от 25 на 20 градуса. Тази промяна ще позволи на сателитите да комуникират с наземни станции за по-дълго време, дори когато се намират по-близо до хоризонта. Това означава по-стабилна връзка и по-малко прекъсвания за потребителите.

Независимо от плановете за развитие, не липсват и притеснения. Някои специалисти се опасяват, че промяната в ъгъла на издигане може да предизвика смущения в други сателитни системи, опериращи на сходни височини. SpaceX обаче уверява, че рискът от такива проблеми е минимален и промяната няма да засегне други оператори.

Ако FCC одобри исканите промени, това ще бъде важна стъпка напред за Starlink и амбицията на Илон Мъск да предостави високоскоростен интернет на всяко кътче от планетата.

Този материал е написан с помощта на изкуствен интелект под контрола и редакцията на поне двама журналисти от Клуб Z. Материалът е част от проекта "От мястото на събитието предава AI".