Дийпфейковете - изкуствено създадени видеа, все по-често се използват за измами, изнудване и кражба на самоличност, поставяйки сериозна заплаха за сигурността в интернет. Вече ги виждаме и по време на политическите кампании, технологията се развива бързо, и става все по-трудна за разпознаване. Испанската компания Herta Security разработва софтуер в проект за ЕС, който анализира микроекспресии, за да разпознава дийпфейкове, съобщава Biometric Update.

Преди повече от половин век американският психолог Пол Екман се опита да отговори на въпроса дали може да предскаже самоубийство, анализирайки лицевите изражения на пациент. Въпреки че пациентът изглеждаше жизнерадостен по време на интервюто, лицето му издаваше скрити емоции. Този детайлен анализ положи основите на изучаването на микроекспресиите — кратки и често несъзнателни движения, които изразяват емоции.

"Технологията, която създаваме, не разчита на развитието на дийпфейк технологиите, което я прави по-устойчива и надеждна", заявява техническият директор на компанията Мануел Пастор.

Herta е част от консорциума EITHOS, който разработва инструменти за борба с киберпрестъпленията и фалшивата идентичност в Европа. Проектът, финансиран по програмата Хоризонт 2020, има за цел да бъде готов до 2025 г. Компанията е награждавана неколкократно за особено качествени проекти от ЕК.

Новата технология е в процес на тестване от полицейски служби в Швеция, Гърция и Испания, а очакванията са продуктът да стане основен инструмент в арсенала на европейските полицейски сили в борбата срещу онлайн престъпленията.

Този материал е написан с помощта на изкуствен интелект под контрола и редакцията на поне двама журналисти от Клуб Z. Материалът е част от проекта "От мястото на събитието предава AI".