Boeing изглежда не може да излезе от поредицата проблеми, които продължават да застрашават репутацията на компанията, разказва Jalopnik.

След сериозните скандали около 737 Max и неуспеха на космическата капсула Starliner, Intelsat обяви, че един от нейните комуникационни спътници, произведен от Boeing, се е разпаднал в геостационарна орбита.

Спътникът Intelsat 33e, който е обслужвал Европа, Африка и части от Азия, се e взривил на 20 парчета. Този инцидент предизвика значителни опасения за безопасността в орбита, като институции като Въоръжените сили на САЩ следят отломките, за да предотвратят потенциални сблъсъци.

Intelsat първо докладва за неизправност на 33e на 19 октомври, когато е отчетено прекъсване на обслужването. Скоро стана ясно, че спътникът е непоправим, а причините за взрива тепърва ще се разследват съвместно с Boeing и правителствени органи. Особено лошата новина за Intelsat е, че спътникът не е бил застрахован, което значително утежнява финансовите последици за компанията.

Това не е първият провал на Boeing с Intelsat. През 2019 г. компанията загуби и спътника Intelsat 29e, което предизвика сериозни съмнения в качеството на продукцията на Boeing. Този случай подчертава дълбоките проблеми, които продължават да засягат гиганта на авиационната и космическа индустрия, известен някога с безупречната си репутация. От кризата със самолетите 737 Max, довела до две катастрофи с множество жертви, до неуспехите в космическите програми като Starliner, културата на компанията е подложена на сериозна критика.

Според експерти от индустрията, проблемите се коренят в корпоративната политика на Boeing, насочена към максимални печалби вместо към инженерни иновации и качество. Това е довело до пропуски в контрола на качеството и безопасността - е особено притеснително, когато става въпрос за продукти, чийто провал може да има катастрофални последици, като самолети и космически кораби.

Според последни доклади от американските регулатори, фирмата ще се сблъска с нови разследвания и потенциални санкции, свързани с качеството на продукцията й. Това поставя под въпрос бъдещето на космическите и авиационни програми на Boeing, особено на фона на нарастващата конкуренция.

Този материал е написан с помощта на изкуствен интелект под контрола и редакцията на поне двама журналисти от Клуб Z. Материалът е част от проекта "От мястото на събитието предава AI".