Човешкият род е по стар с 4000 века, или с 400 000 години, отколкото се предполагаше досега, гръмнаха световните медии.

Той съществува не от 2,4 милиона, а от 2,8 милиона години, пише американското научно списание "Сайънс". Почти две години бяха необходими, за да се потвърди възрастта на намерената през 2013 г. в Етиопия челюст. Това е най-старата известна на науката вкаменелост от рода Homo, категорични са учените.

Откритието е направено от етиопския студент Шалашию Сеюм в района Леди-Герару, който е част от националния парк "Аваш". Това е лявата част на долна челюст с пет зъба. Датировката на останките, открити в полуразрушени скали, се оказала трудна. Анатомичният анализ на челюстта, означена като LD 350-11 показал развити функции, различаващи се от тези при по-маймуноподобните австралопитеци. Намерената вкаменелост показва през какви промени на анатомията са преминали човешките предци само за 200 000 години - когато е живеела Люси (Lucy), известната представителка на Australopithecus afarensis.

"Челюстта от Леди-Герару помогна да се стесни еволюционната пропаст между Australopithecus и ранните членове на рода Homo. Това е отличен пример на вкаменелост от преходен тип, свързана с критично важен период на човешката еволюция", заяви Уилям Кимбъл от Университета на щата Аризона.

Преди 2,8 милиона години глобалните промени в климата са предизвикали жестока суша в Африка. Смята се, че този процес е допринесъл за изчезването на някои видове и появата на нови, по-специално Homo.