Вицепремиерът Ивайло Калфин е направил опит за „отпушване“ на отношенията с Русия с посещение в Москва миналата седмица, съобщи той днес пред журналисти в Брюксел. Централна тема на разговора му на четири очи с руския му колега Аркадий Дворкович са били доставките и транзитът на руски газ за Европа след спирането на проекта „Южен поток“.

„Целта на посещението беше отпушване на отношенията“, каза Калфин, който днес участва в Съвет на министрите на заетостта и социалните въпроси на ЕС. „Преди да се стигне до посещения на високо ниво, трябва да се възстанови нормалния диалог“.

Санкции и диалог

От четири години български министър не е бил в Русия, каза Калфин, посочвайки, че други държави-членки като Италия и Унгария поддържат контактите си.

„Да си страна от ЕС и от НАТО не пречи да поддържаш отношения на работно равнище“, каза Калфин. Той съобщи, че покани за посещения в Русия има за министъра на земеделилето Десислава Танева и за министъра на туризма Николина Ангелкова.

На вицепремиера се наложило да обясни пред журналисти, че ЕС единен за санкциите срещу Русия.

„Обясних им, че ако Гърция и Унгария имаха различно мнение, щаха да го кажат, когато се вземат решенията“, каза той. Налагането на санкции изисква единодушие от 28-те държави-членки.

В същото време Калфин разкритикува по принцип санкциите като инструмент на външната политика.

„Санкциите са патология. Те не водят до нищо освен до разцвет на контрабандата“, каза той. Бил е питан, защо след като процесът на прилагане на второто споразумение от Минск за прекратяване на огъня започва, ЕС одобри нов списък от лица с визови забрани и замразявания на активи и предупреждава за нови икономически ограничителни мерки. Те според вицепремиера са фактор, който консолидира руското общество.

Газови преговори

Русия иска на всяка цена да заобиколи Украйна като транзитна страна на половината руски газ за Европа, каза Калфин. Макар това да е трудно от гледна точка на съществуващите търговски договори, Русия ще търси начин да пренасочи този газ през Турция през Балканите към Централна Европа. Тя чака от Европейската комисия виждане откъде и как този газ да влезе в Европа след като проектът „Южен поток“ катастрофира при сблъсъка си Третия енергиен пакет – европейското законодателство за либерализация на енергийния пазар.

Калфин е изложил позицията, че е най-добре руският газ да влиза дирекно в ЕС, а не чрез страна посредник, в случая Турция, която е склонна да го препродава, повишавайки цената му, а не да го транзитира.

„За руснаците стои този проблем, те очаквата Европейската комисия да бъде по-инициативна и да предложи как да става това“, каза той. По думите му да се  запази транзитното трасе през Украйна настояват САЩ.

„Като имаме предвид политическия риск в тази държава и състоянието на мрежата там, това не е най-добрият вариант“, каза той. В същото време посочи, че Русия не е предприела никакви формални стъпки, за да прекрати споразуменията за „Южен поток“ и доставката на тръби в Бургас за проекта продължава.

Вицепремиерът каза, че снабдяването на България не е в риск заради относително малкото потребление – в момента под 3 милиарда кубически метра годишно. Те могат да бъдат осигурени от алтернативни източници при завършване на двупосочните връзки с Гърциия и Румъния.

Проблемът по думите му, че ако „Южен поток“ окончателно не се състои, а новата инфраструктура от Турция към ЕС заобиколи България, тя губи качеството си на транзитна страна и свързаните с това такси.

Това, което трябва да направим, е да влезем в много активен диалог с Европейската комисия за това откъде и как ще влиза руският газ в ЕС“, каза Калфин.

България не се е отказала да възстанови (може би под ново име) проекта „Набуко – Запад“, който трябваше да пренася каспийски газ от Азербайджан през Турция през Балканите до Австрия през Румъния и Унгария. ЕС изостави този проект преди две години, когато международният консорциум разработващ азерското находище Шах Дениз-2 избра алтернативното трасе на Трананадолския (ТАНАП) и Трансадриатическия (ТАП) газопровод: Турция, Гърция, Италия с евентуални отклонения за България и за Западните Балкани.