Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас пристигна днес в Брюксел за ключови разговори с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, докато левичаркото му правителство в Атина е в трудни преговори с кредиторите си по списък от реформи.

От тях зависи дали ще продължи жизнено важното финансиране, без които страната рискува дефолт и изпадане от общата валута. Преди срещата Юнкер я описа пред журналист в централата на Комисията като „решаваща“.

„Ние искаме да помогнем, но Комисията не е основен играч тук, защото всички решения, които трябва да се вземат, се вземат в Еврогрупата“, каза той. „Не съм доволен от развитията в последните седмици, мисля, че не сме постигнали достатъчен напредък, но ще се опитаме да подтикнем нещата към успешен завършек“.

Юнкер каза, че има набор от предложения за „приятеля ми“ Алекси и че „изцяло изключва провал“ и че иска „европейците да вървят заедно“.

През изминалата седмица Гърция успяда обтегне отношенията си кредиторите и особено с Германия, главния платец в Еврозоната и в бюджета на ЕС. Ципрас заплаши да конфискува германска собственост в страната си като репарации за престъпления извършени по време на нацистката окупация по време на Втората световна война.

По-рано финансовият му министър Янис Варуфакис беше цитиран от италианския всекидневник „Кориере делла сера“ да допуска референдум или предсрочни избори, ако Еврозоната отхвърли предложенията на Атина за реформи.

Днес Ципрас се придържаше към подчертано миролюбив тон и неколкократно подчерта, че проблемът на Гърция не е само неин, но и европейски.

„Оптимист съм, защото дискутираме с добри приятели на Гърция и с проевропейци. Имаме добра воля да намерим скоро решения на нашите общи проблеми. И вярвам силно, че, където има политическа воля, всичко е възможно “, каза Ципрас преди да започне разговорът му с Юнкер.

„Бъдеще с 60 процента младежка безработица не е бъдеще“, каза по-рано през деня той след среща с председателят на Европейския парламент Мартин Шулц тази сутрин. „Сега е време да отправим послание до гръцкия народ, не само: „прилагайте, прилагайте, прилагайте и задължения, задължения, задължения“, но и послание, че европейските институции ще предоставят помощ и солидарност по особени начини, за да преодолеем тази тежка ситуация на социално ниво“.  

Ципрас каза, страната му е започнала да изпълнява решенията на финансовите министри от Еврозоната (Еврогрупата) от 20 февруари. Те поискаха от правителството му да представи програма от реформи, срещу които може да продължи да получава финансова помощ.

„Ние вършим нашата част от работата и очакваме нашите партньори да свършат тяхната“, каза още Ципрас. „И аз съм оптимист – винаги съм оптимист – че ще намерим решение. Защото силно вярвам, че това е в наш общ иннтерес. Смятам, че няма гръцки проблем, има европейски проблем и понеже сме про-европейци и искаме да продължим заедно за в бъдеще, вярвам, че в края на краищата ще решим всички тези недоразумения и ще продължим с този честен компромис, който направихме на 20 февруари".  

„В Еврозоната има напрежения между някои страни (кои повече, кои по-малко) и Гърция. Със сигурност през миналата седмица видяхме, че има различни гледища и интерпретации на решенията взети в Еврозоната. И тези различни интерпретации доведоха да напрежения. Ние обсъдихме това.  От моя страна аз посъветвах министър-председателя да се опита да успокои тези напрежения“, каза Шулц.

„Европейският парламент, гръцкото правителство и Комисията трябва да са във връзка за създаването на специфичен гръцки план за инвестиции и растеж със стратегия за устойчиви заетост и растеж за следващите четири месеца. До юни трябва да покажем, че има възможност за инвестии и заетост в Гърция“, добави той.