Лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев е бил крайно недоволен от доклада на междуведомствената комисия към Министерския съвет (МС), която от месец разрешава въпроса със спорната концесия на "Юлен" за ски зоната в Банско.

На заседанието на т.нар. съвет на коалицията този вторник от МС са докладвали устно докъде са сигнали с работата. Кънев задал редица въпроси, но не получил отговор на нито един от тях. Реформаторът бил доста разпален, питал за намерението да се разшири площта не само на концесионера, но и за цялата зона за спорт, разказаха участници в заседанието.

Кънев потвърди за реакцията си. По думите му от това, което са представили от комисията е станало ясно, че ще се върви към изменение на договора за концесия, но не чул отговор на въпросите ако ще се увеличи стопанисваната от "Юлен" зона, то в какви рамки ще е тя, както и в действителност ще се застроят ли още площи със ски съоръжения и прилежащата им инфраструктура.

Както Клуб Z писа, има и мнения, че договорът за концесия още през 2001 г., когато е бил подписан, е стъпил върху грешни числа. Както е известно, по договор "Юлен" има право да стопанисва 99,5 хектара. През 2012 г. обаче тогавашният екоминистър Нона Караджова възложи проверка и след нея оповести, че концесионерът се простира на 65 ха отгоре. Според някои обаче право на концесия може да има по цялото отреждане на ски зоната по териориално-устройствен план от над 1000 ха, а не само тези 99,5 хектара.

В тази посока са били и предложенията на междуведомствената група, срещу които обаче скочиха еколозите. Според тях държавата се опитва да узакони надвзети без право земи от "Юлен" и дори да ѝ даде възможност да разшири ски зоната, застроявайки я нови съоръжения, в т.ч. в защитени територии. С идването на датата 25 февруари се очакваше, че МС ще вземе окончателно решение за концесията на редовното си заседание в този ден. Оформиха се и протести. Но до решение не се стигна.

Премиерът Бойко Борисов обаче пое неформално ангажимент към екоорганизациите, че предложенията на междуведомствената комисия ще бъдат "разсекретени" и подложени на обществено обсъждане. Каквото до момента не се случва.

Членове на кабинета споделиха, че дори очакват предложението на междуведомствената група да влезе съвсем скоро като точка в дневния ред на правителственото заседание.