Европейският съюз не бива да позволява на Русия да заобиколи България при изграждането на нови газопроводи на Балканите.

Това заяви днес външният министър Даниел Митов на разговор с част от българските евродепутати.

„България не може да бъде наказвана заради спазването на европейското право“, каза Митов. „Не може еднолично една държава да решава откъде ще влиза газът в ЕС“.

Външният министър подчерта, че бъдещите маршрути на доставки трябва да са предмет на диалог между Русия и Европейската комисия.

Русия обяви, че премества трасето на проекта „Южен поток“ от България към Турция миналия декември, след като страната ни, притисната от Брюксел, поиска газопроводът да бъде съобразен с европейското законодателство в енергетиката и правилата на единния пазар.

„Южен поток, ако е спрян изобщо, е спрян политически“, каза Митов. „Ние нямаме до момента никакво формално спиране на „Южен поток“.

Двустранното споразумение за тръбата не денонсирано, проектната компания продължава да работи, България продължава да издава необходимите разрешителни и се застрахова срещу евентуално дело за неустойки от руска страна, каза министърът.

Той подчерта, че е важно България да изгради двупосочните си връзки с Гърция и Румъния, за да има алтернатива при криза по досегашния основен маршрут на доставки през Украйна.

„Безкрайно важно е да се разбере, че Азербайджан търси много усилено сближаване с ЕС“, каза Митов. „Те искат споразумение за стратегическо партньорство с ЕС“.

Азерското каспийски находище Шах Дениз – 2 е главният източник на газ за газопроводите ТАП и ТАНАП, които минават през Турция и Гърция и стигат до Италия. България иска двупосочна връзка с ТАП между Стара Загора и Комотини.

„Дали ще бъде руски или азерски газ , той трябва да бъде разпределян през България“, каза Митов. „Европа има своя интерес и трябва да го защитава. България е в центъра на този интерес“.