Узаконяване на концесионната площ, която използва "Юлен" на Банско.

Това ще предложи междуведомствената група към Министерския съвет, която вече повече от месец умува как да се разреши проблемът със спорната концесия, пише Дневник, позовавайки се на проекторешението. Както Клуб Z писа, ще се разреши и строителството на нови съоръжения. Това ще става след съгласуване с екоминистерството.

От работната група посочват и че няма нарушения на концесионния договор, следователно няма правно основание той да бъде прекратен. Само ще се подпише анекс към него. Според експертите на МС проблемът бил в законодателството.

"В отменените Закон за концесиите и Правилник за прилагане на Закона за концесиите (ППЗК) не съществуват понятията "концесионна площ" и "концесионна територия". Проблемът с дефинирането на понятието "концесионна площ" се задълбочава и от обстоятелството, че в действащото към момента на сключване на Договора за концесия законодателство липсва легална дефиниция и на понятието "ски писта", се казвало в доклада.

Известно е, че договорът с "Юлен" е сключен през 2001 г. и има 30-годишна давност. В сегашния му вид концесионерът има право да се разпростре върху 99,5 ха, но както стана ясно преди три години, е завзел 65 ха отгоре.

Ако предложението на работната група мине на заседание на кабинета, то това означава, че надвзетите от "Юлен" територии ще бъдат узаконени. 

Все пак, очаквано, се предлага увеличение на концесионната такса. "Юлен" е платила на държавата за изминалите две години едва по около 270 000 лв. (на година). 

Един от най-големите противници на вероятните намерения за разширяване на ски зоната и строителството на втори лифт (за който засега само се говори), екологът Тома Белев, коментира мигновено в страницата си във фейсбук.

"Предложението на работната група за концесията в Банско не отговаря на промените в Закона за концесиите, а точно обратното - е в тяхно нарушение. От посочената информация мога само да посоча, че обектите изключителна държавна собственост по закон се предоставят само в цялост, а не на парче, както предлага групата и, че закона изисква концесията за строителство да е с ясно описани обекти, а не както предлага групата - празна страница и концесионера да си строи каквото си иска".

Белев призовава Инспекторатът на МС да провери авторите на доклада - "ако не за обвързаност с бизнеса, поне за компетентност".

"Все пак тези хора ги храним с нашите данъци и трябва поне да познават законите, които ползват".