Работа на парче без цялостна визия и работа най-вече на тъмно. 

Такива бяха преобладаващите критики към Столична община и към двете проектантски фирми, които изготвиха проекти за обновление на три централни градски части от София. Днес, в "удобния" за граждани час 14:00, идеите бяха подложени на обществено обсъждане. В сградата на френския институт на столичния площад "Славейков", също обект на обновление, се събраха около стотина души като сред тях преобладаваха архитектите. Неясно колко столичани, заинтересовани от обсъждането обаче не бяха допуснати с мотива, че залата била препълнена. Както и с тези, че вече е било проведено едно обществено обсъждане, а следващият понеделник предстои и трето.

За представяне на проектите и за задаване на въпроси бяха заделени едва три часа. Като архитектите говориха в два от тях. Така за гражданите остана малко време за изказвания.

Колите на зиг-заг, площадите - във вътрешността на кръговите

Както Клуб Z писа, най-общо идеите предвиждат разширяване на бул. Евлоги и Христо Георгиеви" с по една лента във всяко платно, вливането му в кръгово движение пред националния стадиона, а по средата на кръговото - площад. Както и повдигане на нивото на река Перловска като около нея ще се изградят ен на брой тематични спортни площадки. Този протект е на студиото на арх. Стефан Добрев.

Двата проекта на компания А.Д.А. пък предвиждат една трамвайна линия по пл. Славейков като трамваите ще се изчакват един друг на оширението, намаляване на площта на книжния пазар и превръщането му във временен (в три дни от седмицата). Същото важи и за зеленчуковия пазар по "Графа", който ще стане петъчен.

Предвижда се още премахване на злополучния фонтан на "Славейков", както и преместване на паметника на Славейкови баща и син - в центъра на площада. А.Д.А. предлага още "споделено пространство" между коли и пешеходци на улиците "Солунска" и "Шишман" - т.е. там автомобилите ще се движат на зиг-заг покрай пейки и кашпи с цветя. Площадът около катедралата "Ал. Невски" пък ще бъде почти изцяло пешеходен, опасан със "светлинни мачти", ще се градят подземни паркинги и "етажерки за паркиране" за 510 автомобила в района и мн. др.

Критики не търпим

Презентациите започнаха накриво още с краткото слово на зам-главния архитект на София Бойка Къдрева, която обяви колко голяма публичност имало на целия процес и как обсъжданията с граждани са предшествали решенията на самото жури. Веднага вдигна ръка един гражданин с въпроса: "Кога ще заседава журито?". Но получи разочароващ отговор от заместничката на Петър Диков: "Миналата година". 

Последва презентацията на арх. Добрев, който заяви: "Чисто негативните мнения са рядкост и просто ви моля да не присъстват в тази зала". Автотът на т.нар. Зона 1 мотивира настоятелното си искане с това, че екипът му е работел дълго по проекта. Призованата към позитивизъм зала му отвърна със смях и ръкопляскане.

Добрев реши да обори "спекулациите" за добавянето на още две ленти на платната по т.нар. Канала, едно от най-замърсените места в София, но и с най-големи задръствания:

"Този трафик ние го правим флуиден. Не увеличаваме трафика, намаляваме го". Обособяването на кръгово кръстовище при ул. "Гурко" пък, по думите му, "е най-флуидното кръстовище". Там колите щели да се движат с 20 км/ч. По отношение на предизвикалото насмешка повдигане на нивото на р. Перловска, известна с "чистотата" си, която трябвало да се превърне в канала Сен Мартен в Париж, арх. Добрев посочи: "Мога да ви кажа само, че легално тука има само дъждовна вода. Несъстоятелни са медийните писания за чистотата й".

Що се отнася до "компрометираната" зеленина по Канала, щели да бъдат засегнати (разбирай, изсечени) само 10 дървета, но и да се засадят нови - 6 метра високи, с развита корона.

За младите - нискобюджетни пейки

Последваха двете презентации за Зина 2 и Зона 4 на арх. Иво Пантелеев (А.Д.А.). На няколко пъти той посочи, че има много зелени части, които били в "зеника на своя живот". Надълго представи различните видове настилки - най-вече от гранит с плочи с различни цветове и размери. Както и пейките, в това число и "нискобюджетни пейки за младите ползватели, обособени около училищата". Там учениците щели да сядат "като ята".

Около катедралата щяло да има 18-метрови "светлинни мачти" по почина на Лондон, а сред паветата - "златни" такива с инкрустирани имена на известни столичани. В Брест например вграждали имената на общинските съветници, даде пример Пантелеев. И от залата се провикнаха сред кикота: "Да увековечим главния архитект на София Петър Диков!".

Това не е конкурс за проектант, а за проект!

Първият въпрос от гората с ръце се падна на Ангел Захариев от архитектурното сдружение "Група град", който постави серия от въпроси, в т.ч. публикувани ли са техническите задания, кой ще одобрява композиционните и естетически качества на проектите и постави под съмнение самия конкурс, който отдавна се определя като "конкурс за избор на проектант, а не на проект". Това ядоса Бойка Къдрева: "Това не е конкурс за избор на проектант! Спекулирате! Смятам, че с тази тема се заиграва!". Все пак от отговорите стана ясно, че журито няма да пипа проектите и да прави генерални корекции, за да не променя концепциите на проектантите. "Преценка на проектантите е естетическият вид". Бе измъкнато признание и че техническите задания не са публикувани.

Последва критика от гражданка към А.Д.А., че настилката била хаотична. И отговор от арх. Пантелеев: "Каквото сме могли да кажем, сме го казали. А това, че на вас не ви харесва, си е ваша работа".

"Чух от медиите, че това е един от най-публичните проекти. Живеем в държава, в която всички се учим на демокрация. И вие, и ние", опита се да тушира напрежението Къдрева и обясни, че не можело всички граждани да изказват естетически съображения, както и всички да участват в писането на проектите. Представителството на софиянци било единствено чрез общинските им съветници. "То имаше и предложения да бъдем изведени извън града, вързани и разстреляни", даде пример зам.-главният архитект за част от гражданските предложения по отношение на проектите. Лице на име Георги обаче все пак се добра до микрофона, за да предложи: "Да се прекрати тази порочна практика без гражданите да се журират проекти, които са и ялови!". Но и се изказа по конкретното намерение да се правят алеи на спортната слава и пр. с: "Тези алеи звучаха типично като за 60-те години!".

Стана защитничка на кръговото движение пред стадиона и на новите пътни ленти по Канала: "Това, че българските шофьори не могат да карат в кръгово, не мисля, че е проблем на общината! В момента чувствате ли се щастливи от задръстванията?!". "Може ли да прекратим този монолог?!", ядосаха се от залата. "Никой от вас ли не чу, че местим паметници?!", възмути се гражданка.

По този повод се изказаха архитект Станислав Константинов и скулпторът Георги Чапкънов, възстановявали навремето злополучния фонтан. И двамата са против премахването му. "Не може фонтанът да бъде премахнат, той е от 1910 г. там. Не може някой така леко да съобщи, че ще го махне. Работите агресивно, липсва приемственост и пренасяне на опита и традициите. А Славейкови са си точно на мястото, срещу къщата, в която са живяли. Трябва да бъдем малко по-смирени", посочи Константинов. А Чапкънов разведри обстановката: "Аз съм "за" ликвидирането на фонтана, противно на мнението на моя приятел. Защото това пространство ще се насити с комари. Може да докарат малария тези ужасни същества!".

"Колегите са дали всичко от себе си, но подходът е сбъркан. Такива проекти за пейки трябва да се правят след цялостен общ план за развитие на зоните и транспорта. Вторачили сме се в плочките и паветата, а като погледнем нагоре към сградите, стърчат кабели навсякъде", разкритикува колега архитект. Възрастна дама пък се фокусира върху инкрустираните "златни" плочки и заяви, че отказва да гази върху имената на известни българи. Друг мъж посочи, че не може да има площад в центъра на кръгово - какво ще правят нормални хора там.

На финала младеж обобщи накратко по няколко основни проблема: "Това Перловска, това е една клоака. Обследвал съм я цялата заедно с учени от БАН - там кислород няма! Не сте помислили за бус лента. Като правите пешеходни зони помислете и за "Витошка". В момента той е селски булевард, където перничани ходят да пият кафе! И не забравяйте, че в градинката "Кристал" има едно заведение, което през последните години събира младите хора в целия парк. Помислете дали това ще е така като го превърнете в кафе-павилион".