Европейският съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ) се изправи срещу българската конституция и по-точно срещу тълкуването й от родните съдилища. Според европейските магистрати държавата ни няма право да отказва регистрация на сдружения, каквито и "сепаратистки" идеи да имат те. В това число и сдружения, "чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията". Заради отказите Страсбург ни поставя "под засилена процедура на наблюдение".

Това става ясно от доклад на правосъдния министър Христо Иванов, представен в сряда на колегите му в Министерския съвет. Става въпрос за годишния доклад по изпълнението на решенията на ЕСПЧ по дела срещу България.

България: проблем няма

В сряда Министерският съвет взе поредното решение по дело, заведено срещу България в Европейския съд по правата на човека в Страсбург (ЕСПЧ).

Пак в сряда Конституционният съд поряза искането на ВКС за тълкуване на казуса могат ли граждански организации да си поставят "политически цели" - казус, породен от това, че масово съдилищата отказват да регистрират сдружения с такива цели. Позовават се на чл. 12, ал. 2 от конституцията, според който политиката е присъща само на партиите.

КС не даде тълкувание и на свързания чл. 44, ал. 2, който гласи: "Забраняват се организации, чиято дейност е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията, към разпалване на расова, национална, етническа или религиозна вражда, към нарушаване на правата и свободите на гражданите, както и организации, които създават тайни или военизирани структури или се стремят да постигнат целите си чрез насилие".

КС "не намира за необходимо да се произнася, когато не е налице неяснота или отсъства правен проблем, който трябва да бъде тълкуван", посочиха в заключение върховните магистрати у нас.

Страсбург: погазвате правото на сдружаване

Не така обаче смята ЕСПЧ. Според европейския съд България масово погазва правото на хората да се сдружават, без значение дали претенциите им са нелегални, преувеличени или провокативни и правен проблем е наличен. 

От анализа на Христо Иванов стана ясно, че "как е повлякла" серията от дела, които ОМО "Илинден", формацията, самообявила се за защитник на правата на самоопределящите се като македонци у нас, води срещу България в Страсбург. ОМО "Илинден" и до днес няма регистрация, защото такава й е отказвана от родния съд. По този повод ЕСПЧ посочва, че е "нарушено правото на сдружаване и на изразяване на мнение". Европейският съд е против това, че не се позволява на сдружения да осъществяват политически идеи и цели. 

Според ЕСПЧ България трябва да позволи сдружаването на организации с такива цели, както и със сепаратистки. Оттам посочват още, че "острите критики срещу властта не следва да водят до автоматичен отказ".

Има и добра новина

Иначе има и добра новина - заведените дела срещу България намаляват с годините. През 2010 г. те са били 3450 с 69 осъдителни присъди, през 2011 г. - 4050 с 52 присъди, през 2012 г. - 3850 с 58 присъди, през 2013 г. - 2450 с 26 присъди, а през 2014 г. - едва 969 дела с 18 осъдителни присъди.

Държавите с най-голям брой осъдителни решения, установяващи поне едно нарушение на Европейската конвенция за защита на правата на човека и основните свободи, са Русия (122), Турция (94), Румъния (74), Гърция (50) и Унгария (49). България се нарежда на 12-о място.