Радиацията може да бъде "впрегната" в полза за музеите и библиотеките. Руската държавна корпорация "Росатом" прилага революционни техники на радиационно облъчване с цел запазване на културното и историческо наследство, съобщи компанията.

В момента най-разпространените методи за опазване на експонатите от микроорганизми, плесен и насекоми в галериите и музеите по света, са химическата обработка, поддържане на определена температура в хранилищата и постоянно филмово покритие. Но тези методи не могат да осигурят дългосрочното им съхранение.

При технологията на "Росатом" предметите се облъчват с радиоактивния изотоп кобалт 60, който не уврежда тяхната структура, но унищожава вредните микроорганизми, като след процеса няма остатъчна радиация в предметите и човек може да се докосне до тях безопасност за живота и здравето му. 

Облъчването може да помогне да се запазят не само книги и картини, но също и други предмети като статуи и дрехи.

Контролираното радиационно облъчване се използва в сферата на медицината, селското стопанство, третирането на водите и запазването на храни.

Процесът не вреди на персонала в съоръжението, като служителите могат безопасно да влязат в камерата за облъчване, след като машината бъде изключена. Трудно е да се повярва, но когато машината не е активна, нивото на радиация в радиационната камера е по-ниско, отколкото навън.