Прокуратурата се заема със скандалния случай с 11-те хванати с допинг национали по вдигане на тежести, обяви спортният министър Красен Кралев след снощната среща с шефовете на федерацията по щанги.

Вчера стана ясно, че осем състезатели от мъжкия отбор и три от женския са дали положителни проби за забранения анаболен стероид станозолол при внезапна проверка от международната федерация в началото на март. Предстои отваряне на вторите проби, но шансът те да дадат различен резултат е почти нулев. 

"Скандалът е неприятен, доста тежък. В момента, в който разбрах, извиках ръководството на федерацията по вдигане на тежести да даде обядснение по случая, започна Кралев пред медиите. - На 2 март са били взети проби от международната федерация по вдигане на тежести на територията на "Дианабад". На 9 март са направени изследванията в лаборатирията в Кьолн и днес следобед (бел. ред. вчера) федерацията е била уведомена, че всички проби са били положителни. Установено е наличието на анаболен стероид станозолол. Обяснението, което получихме от федерацията по вдигане на тежести е, че препарата е взет вероятно чрез хранителни добавки, че те не са вземали такава субстанция."

Установена е хранителната добавка, съдържаща препарата, но Кралев не пожела да назове имена - на продукта и доставчика.

"Иззети са всички добавки и продукти, които те са вземали и са изследвани в нашата допинг лаборатория. В една от хранителните добавки е установено наличието на станозолол. Започваме разследване, за да установим как този забранен препарат е попаднал в организма на щангистите, рече министърът. - По-добре да не коментираме кой е производителя, защото ако го кажем, могат да вземат някакви мерки. Прокуратурата е сезирана, изпратих писмо на главния прокурор, разговаряно е с него, оттам нататък почват разследващи действия. Няма да спомена името на евентуалния доставчик. Нито името на препарата. Не е трибестан, както е тиражирано. Трибестанът е лекарство, което е лицензирано от "Софарма". И е официален медикамент. Не става въпрос нито за тази компания, нито за този продукт. Оттук нататък вече нещата ще бъдат предадени в ръцете на компетентните органи за установяване как тази субстанция е попаднала в продукта и в организма на нашите щангисти."

Каквото и да стане обаче, в Международната федерация никой няма да повярва, че в нашия лагер не са знаели какво съдържа въпросната добавка. При положителни проби "Б" и произнасяне на вина, за четирима състезатели това ще означава доживотни наказания, тъй като те са хващани и преди. Сред тях е европейският шампион Иван Марков.

"Скандалът е много тежък, аз не вярвам, че може да се стигне до някакви сериозни облечкчения, реалист е Красен Кралев. - Ние предупреждаваме от много месеци да се внимава с хранителните добавки. Имаме изработена от вчера национална стратегия за борба срещу допинга в спорта. Вчера е била обсъждана от междуведомствена група. Колкото по-бързо се приеме, толкова по-добре за нашите спортисти."

Той увери, че ще бъде безкомпромисен, когато приключи разследването и излезе становището на Международната федерация по вдигане на тежести.

"Имаме горчив опит в този спорт. Искам да оставим прокуратурата и полицията да установят фактическите виновници, всички ще си понесат заслуженото. Ако хората от федерацията са виновни, ще си понесат наказанието. Пораженията ще бъдат тежки, а ние също ще бъдем безкомпромисни, обеща Кралев.Нека изчакаме и отварянето на вторите проби. Продължават тестовете в допинг лабораторията. След няколки дни ще знаем тези субстанции в казан ли са бъркани или в тенджера." 

Министърът изхожда от частния случай с щангите в отип за налагане на по-сериозни мерки срещу масовата продажба на продукти, които съдържат нерагламентирани добавки. И в случая не става въпрос само за професионалния спорт. 

"Многократно коментираме, че има хранителни добавки, които са с нерегламентиран състав. Откакто аз съм в това министерство постоянно го говоря това и сигнализирам постоянно. Искам да въведем контрол дори във фитнесите, кодето се продават такива добавки, за да не застрашават здравето на трениращшите там. Получих упреци, че едва ли не опитвам да наложа някакъв контрол. Ето сега е видно, че има такива препарати и ние ще се борим докрай", закани се Красен Кралев.

"Всички лекари на национални отбори ги карам да купуват само от доказани производители, български или чужди, които знаят че няма да ги подведат. А не от еднолични търговци. Ядосан съм, защото страда имиджа на българския спорт. Но ще въведем ред", продължи в този тон министърът.

Стана ясно, че федерацията по вдиганена тежести е получила 1 200 000 лева от бюджета за олимпийска подготовка за 2015 г. Това е една от най-високите суми след всички спортни федерации.

"Да, това е една от най-големите суми, защото сме очаквали успехи. До момента хората от тази федерация не са ми давали поводи да се съмнявам", обясни Кралев.

Според него шефовете на БФ по вдигане на тежести, треньорът и лекарят на отбора изглеждали "стресирани и уплашени" на срещата с него.