Антиправителствените милиции на шиитите хути  в Йемен обявиха, че са пленили министъра на отбраната генерал Махмуд Субайхи, предаде АФП.

Той бил заловен в южната част на страната, където лунтовниците продължават офанзивата си към Аден, където е крепостта на правителстветнте сили. Субайхи бил откаран в столицата Сана.

Хутите завзеха днес ключовата военновъздушна база "Ал Анад" и всеки момент Аден ще падне в техни ръце, предаде Ройтерс. Силите на шиитите, подкрепяни от  верни на тях армейски подразделения, са вече на 40 километра от града.

В Аден се укрива президентът Абду Рабу Мансур Хади, който наскоро избяга от Сана. Неидентифицирани самолети изстреляли ракети по предполагаемото му убежище.

Летището в Аден е затворено. Всички полети са отменени от съображения за сигурност.

Йемен се плъзга към гражданска война и се е превърнал във фронт на борбата за влияние между сунитска Саудитска Арабия и шиитски Иран, отбелязва Ройтерс. Рияд обвинява Техеран, че с подкрепата си за хутите подклажда религиозното насилие в арабската република.

Сунитските арабски монархии в Близкия изток осъдиха действията на хутите и ги окачествиха като преврат. Те пратиха военна помощ на силите на президента Хади.

Саудитска Арабия започна да струпва край границата с Йемен тежка артилерия. Това само усили опасенията, че главният производител на петрол в региона ще бъде въвлечен в конфликта.

Същевременно мнозина в Аден смятат, че главният подстрекател в Йемен не са хутите, а бившият президент Али Абдула Салех, заклет противник на Хади. През 1994 г. той  смаза бунта на сепаратистите в Южен Йемен, чиято крепост пак бе Аден.

Салех също падна в резултат на Арабската пролет, но за разлика от другите лидери в арабските страни му бе позволено да остане в своята родина.

Същевременно САЩ и Великобритания изтеглиха последните си сили от Йемен, предаде Си Ен Ен. Това само усилва страховете, че страната ще се превърне в база на терористични групировки.

САЩ евакуираха бойците от спецотрядите "Делта" и така наречените "тюлени" - спецчастите, ликвидирали Осама бен Ладен.