В Кремъл смятат, че руските филми и театрални постановки, правени с пари от държавния бюджет, трябва да бъдат коректни и да не предизвикват остра реакция от страна на обществото, предаде Интерфакс.

Това изтъкна говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. Той обаче побърза да уточни, че това "по никакъв начин не трябва да бъде възприемаво като опит за въвеждане на някаква цензура".

Така "гласът" на Владимир Путин коментира предложението на зам.-шефа на президентската администрадия Магомедсалам Магомедов репетроарите на държавните театри да бъдат разглеждани предварително, за да бъдат избегнати конфликти като този с "Танхойзер".

Вчера стана ясно, че министърът на културата Владимир Медински е подписал указ за уволнението на Борис Мездрич - директора на Новосибирския театър за опера и балет. Прегрешението му бе представление на операта "Танхойзер" на Рихард Вагнер от младия режисьор Тимофей Кулябин. Той интерпретира на странстващия немски поет и  разказвач в твърде съременен вариант. Кулябин дори вкара Исус Христос в ролята на продуцент на мюзикъла "Пещерата на венера". Местните вярващи заявиха, че са оскърбени от режисьора. Срещу него и директора Мездрич бе заведено дори дело.

Макар съдът да не намери никакво престъпление, Министерството на културата призова създателите на спектакъла да се извинят на зрителите и частично да го променят. Театралният шеф обаче отказа да се извини.

По-късно зам.-министърът на културата Владимир Аристархув заяви, че във ведомството "смятат за несопустими постановки с държавни пари, внасящи разкол в обществото и оскърбяващи огромна част от жителите на страната".