"500 хиляди долара глоба... ами няма да ги платим и чао, това е. Повече не ми досаждайте на главата", така реагира на журналистически въпрос шефът на БФ по вдигане на тежести Неделчо Колев след среща за борбата допинга, инициирана от Министерството на младежта и спорта. 

През миналия месец 11 щангисти от националните отбори за мъже и жени дадоха положителни проби за анаболен стероид, а останалите бяха спрени от участие в европейското първенство. Чака се отварянето на "Б" пробите, след което международната федерация по щанги ще обяви наказанията. Говори се, че глобата ще е 500 000 долара - поне такава е предвидената санкция за провинение на толкова голям брой състезатели.

"Очакваме отварянето на вторите проби. От началото на създаването на тази федерация досега сме дали между 350 и 400 проби, включително и кръвни. Отборът ползва тази хранителна добавка от четири години и изведнъж това се случва. Много неприятно, но няма какво да се направи, коментира Колев, който видимо се подразни от някои питания и се държеше нервно. -  Това вещество е намерено в хранителните добавки, но не мога да гадая как. Когато тези неща станаха, взехме всичко от лекарския кабинет и го занесохме в допинг лабораторията. Всичко беше подложено на изследвания и се намери в тези добавки. В Кьолн е изпратена същата опаковка, от която е давано това нещо."

"Бихте ли се поставили на мое място, или на това на лекаря или на треньора? Толкова ли са глупави като знаят, че това нещо стои в организма шест месеца най-малко, а на нас ни предстои европейско първенство. Луди ли са? Логичното обяснение е, че са давани и не са проверявани хранителни добавки, а не директно анаболен стероид. За три години са направени между 300 и 400 проби?", добави Колев.

Чувства ли вина Колев и дали му е неудобно за скандала? Ще поеме ли отговорността? Бившият шампион даде противоречиви отговори: 

"Как да поема вината? Какво да направя аз? Ето ми главата, вземете я! Търсим истинския виновник и ще бъде открит. Неудобно ми е, поставете се на мое място. Поемам вината и ще се борим докрай. Вероятно ще излязат положителни и "Б" пробите, следва процедура по изслушване на състезателите. Ако им се наложат най-тежките наказания, ще обжалваме".

Колев продължи в същия дух. Веднъж той се зарече да не подава оставка, после се отметна от думите си. 

"Задавате ми въпроси, които са малко далеч. Не можем да изследваме всичко всеки път. Как да го направим? Състезателите приемат новината много тежко. Събрах отбора и им я казах. За някои наказанието ще е до живот, а те са основата на отбора. Ще се борим, има начини, не пада духом босът. - Няма да подам оставка. Целият щаб ще бъде освободен, включително и аз. Ще направим общо събрание и там ще решим. Щом министърът няма да плати глобата на федерацията по щанги, аз ще си извадя от моите пари. Не знам как ще намерим пари за глобата. 500 хиляди долара глоба... Ами няма да ги платим и чао, това е. Повече не ми досаждайте на главата", завърши Неделчо Колев.