Огромен скандал разтърси САЩ, след като проверка на ФБР и Министерството на правосъдието показа, че в периода 1980-2000 г почти всички данни от изследвания на косми от местопрестъпления са били неточни. Засега изчисленията показват, че повече от 268 невинни са осъдени, някои от тях - на смърт.

Преди ДНК-експертизата да стане стандартна практика, сравняването на косми чрез микроскопски анализ се е смятал за най-сигурният начин да се докаже, че даден човек е бил на мястото на престъплението. През 2011 г вестник "Уошингтън поуст" разкрива, че огромна част от изследванията на ФБР са неверни. Бюрото започва огромно вътрешно разследване - и открива, че в действителност почти 96% от подсъдимите са били невинни.

Стотици от тях обаче са получили доживотни присъди. 32-ма са осъдени на смърт. От тях 14 или са починали в затвора, или присъдата е изпълнена.

"Въпросът е защо това се е случило. Кой го е разрешил и как изобщо се е стигнало до там? ФБР трябва да отговаря на много въпроси," пита сенаторът от Кънектикът Ричард Блъментал.

Правните анализатори твърдят, че магистратите са държали в тайна от обществото десетилетия наред съмнителната научна точност на методите за разследване. Благодарение на ДНК-експертизите много невинни все пак няма да изкарат последните си дни в затвора.

Един от тях е Кливланд Райт. Той е осъден за убийство през 1978 г, за доказателства са ползвани именно сравнение на косми от местопрестъплението и него. Лежи 28 години в затвора, през 2014 г е оневинен.

"Когато ме арестуваха и осъдиха, не знаех какви са правата ми. Знаех само, че съм невинен," разказва Райт.

В свое изявление ФБР и Министерството на правосъдието са обещали да продължат с проверките и по другите остарели криминоложки методи, и да се стараят в бъдеще анализът на космите да се изпълнява спрямо най-модерните открития в науката. В допълнение двете институции гарантират, че всеки засегнат ще бъде уведомен и справедливостта ще възтържествува - макар и със закъснение.