Григор Димитров даде обширна пресконференция в София, на която отговори на всички въпроси, които вълнуват феновете му и журналистите. Състезател от неговия ранг не е длъжен да обсъжда публично детайли от тениса извън ATP тура, но въпреки това той любезно даде информация по всички теми: формата си от началото на сезона, ключовите мачове, новата ракета, евентулна промяна в треньорския щаб...  

А поводът за визитата бе подписването на рекламен договор с "Теленор".

"Аз винаги се целя във върха. Старая се да се подобрявам всеки път, да играя по-добър тенис и да науча нещо повече, коментира Григор Димитров. - Мисля, че за мен сезонът започва в момента. В началото имах известни затруднения на някои от турнирите, на които винаги съм играл добре. Винаги съм мислел, че мога да играя добре".

Димитров призна, че той и екипът му мислят върху идеята да се добави нов треньор, било то и само като помощник на Роджър Рашийд:

"Обмисляме го. Има още време, това наистина е една деликатна ситуация, която целият отбор, аз, треньорът ми, агентите, всички го коментираме, за да намерим възможно най-оптималния вариант. И да направим така, че наистина програмата да работи. Защото в последно време играя повече турнири, пътувам повече, определено трябва повече внимание по време на тренировки, също така и на турнири. За момента мислим как да направим възможно най-добрия вариант."

За последния си мач - загубата от Гаел Монфис на 1/4-финал в Монте Карло, Димитров каза следното:

"За съжаление беше просто един от тези дни, в които имам чувството, че каквото и да опитам, каквото и да направя по време на мача, нищо не се получава. Въобще не съм обезкуражен, напротив. Мисля, че започнах турнирите на клей много добре, имах добра подготовка, което беше една от най-важните ми цели за момента. Харесва ми клея, целта ми е да играя по-добре в Париж (бел. ред. на "Ролан Гарос"). Останалите турнири също са важни, но стъпка по стъпка".

Хасковлията призна, че би се радвал да изиграе демонстративен мач на родна земя.

"Това звучи чудесно, ако зависеше само от мен. За да направим нещо такова стоят много фактори, които трябва да се направят. Надявам се, че един ден би било напълно възможно да се случи", изрази надежда първата ни ракета.

От България Григор заминава за Истанбул, където ще участва на турнир от сериите "Мастърс 500". Той е №2 в схемата, а първи е Роджър Федерер.

"С него ще тренираме в неделя в 3 часа, разкри Димитров. - Всеки от нас иска да победи, а както и да погледнеш, турнирът в Истанбул наистина е силен. Всеки играе добър тенис, всеки може да бие всеки, но ако всичко върви по план да се надяваме, че финалът ще е между мен и Роджър".

"Напрежение винаги има, но аз харесвам това. Когато имаш малко напрежение в себе си винаги си по-концентриран, по-постоянен. Много е трудно да държиш 25 седмици постоянна концентрация и все да си във физическа форма, каза спортист №1 на България за 2014 г. - Какво да кажа за Акапулко... Като цяло турнирът ми не беше силен, нямах много добра настройка. Трябваше да работя върху себе си, също така имах и малко проблеми с ракетите. Има такива моменти, някои от спадовете в мачове и турнири са просто неизбежни."

А каква е вероятността отново да играе за България на "Купа Дейвис"?

"Има време дотогава, много турнири се насъбират един след друг. Надявам се да съм в добра физическа форма, защото все пак ми трябва и малко време за почивка. Да се надяваме, че всичко ще е ОК и когато дойде времето, ще решим."

"Бих казал, че на 95 процента новата ми ракета е готова, така Григор осветли журналистите по друг казус, който доста се комантира от началото на годината. - За да избереш ракета, трябва да минеш през много фази. Бях пробвал само 2 ракети, но наистина си показва разликата между тях. Мисля, че с подкрепата на "Уилсън" и с инженерите, с които имахме много дълги срещи и дискусии, за момента ракетата се получава много добре."

А кой е тенисистът, който играе най-силно в момента?

"За момента Новак е най-добрият, все пак е номер 1. Изключително трудно е да се играе срещу него, изключително концентриран е по време на мачове, което адски му помага. Физически е на отлично ниво. Не знам какво е положението с Рафа, всеки има трудни периоди. Не съм в отбора му, за да знам дали има здравословни проблеми, може би има проблеми извън корта. Въобще има много фактори, които няма как да разберем и можем само да гадаем", рече Гришо.

Финалът на дългия брифинг дойде с нещо патриотично. Димитров рядко се връща в България, но по цял свят го подкрепят наши сънародници.

 "Чудесно е, наистина е уникално, почти на всеки турнир, на който съм бил до момента, по време на мач забелязвам знамената. Това ме кара да се чувствам още повече българин и винаги съм горд от това нещо. Чудесно е да видиш такава подкрепа. Никога няма да забравя турнирите в Румъния и в Мадрид през миналата година", завърши Григор Димитров.