След като гръмна скандалът с вилното селище на къмпинг "Юг" и институциите на пожар тръгнаха да спасяват и други застрашени от застрояване плажове, министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова обяви, че две морски ивици ще се ползват с един вид специален режим на държавна протекция - съседният на "Юг" плаж "Корал" и малкият "Делфин" ще бъдат обособени като "екоплажове".

Павлова обясни и какво означава това, според министерството: изискванията към бъдещите концесионери ще са за много повече от 50% свободна за плажуване зона, на която летовниците ще разполагат собствени плажни принадлежности, без да заплащат. Заведенията трябва ще се разполагат на не повече от 1% от плажната ивица, а атракционите ще изключват замърсители, като джетовете например.

Логично, след като бъдещите концесионери ще имат ограничения по отношение на обектите на плажа, от които всъщност изкарват печалбата си, бе анонсирано и че годишните им такси ще са по-малки. Оказа се обаче, че обявените предварително цени не само, че таксите не падат, но и са по-високи от тези, на които министерството се готви да отдаде под наем за този летен сезон "Корал" и "Делфин".

В момента за двата плажа се търсят наематели за срок до 5 г. като наемната цена за "Корал" е 51 077 лева без ДДС, а за "Делфин" - 2914 лева. МРРБ е изчислило, че новите концесионери, които по план трябва да започнат да стопанисват същите тези плажове от 1 януари 2016 г., трябва да заплатят за "Корал" 53 838 лева без ДДС, а за по-малкия "Делфин" - 4337 лева. Срокът и за двете концесии ще е 15-годишен.

Клуб Z изпрати запитване до строителното министерство с въпрос защо въпреки анонсираните по-ниски концесионни възнаграждения, видимо те се оказват по-високи. От получения отговор става ясно, че няма да се прави специална нова методика за изчесление на таксите, просто като за плаж от особен обществен интерес, ще се вземе предвид, че размерът на т.нар. ставка роялти (цена) ще има по-малка тежест в конкурса за избор на концесионер. Тежестта на цената ще е 40 на сто, на свободните площи 35 на сто, на развлекателните услуги - 25 на сто. 

"Предложените минимални размери на отчисления от базата за изчисляване на размерите на концесионните плащания (роялти) на морски плажове "Корал“ и "Делфин" са определени в решенията на Министерския съвет на базата на обосновки на концесиите. В тях са отчетени специалните изисквания към тези морски плажове, представляващи екологично чисти морски плажове – части от южното Черноморско крайбрежие, към които има особено висок обществен интерес", посочват от МРРБ и допълват:

"Видно от посочените критерии, размерът на ставка роялти (цена) е с по-малка относителна тежест, спрямо останалите показатели, които ще сформират крайният резултат при провеждането на процедурата",

"Предложените размери на ставките за роялти осигуряват справедливо разпределение на икономическата изгода от концесията между концесионера и концедента, на основата на анализ на инвестиционните разходи, оперативните разходи, приходи и показателите за ефективност за предложения срок на концесиите от 15 години", мотивират се от строителното министерство.