България отново е на дъното в класацията за най-щастливите нации. Тя заема 134 място от 158 страни, между Камерун Египет и Йемен в третото издание на годишния индекс на щастието World Happiness Report 2015, изчисляван в рамките на Програмата за устойчиво развитие на ООН. Упорито държим първото място за най-нещастна нация в Европа.

Всичките ни балкански съседи се представят по-добре от нас: Турция е на 76-о място Сърбия и Румъния са съответно на 86 и 87 място, Македония е на 93 място, Гърция на 102. Българинът е толкова щастлив, колкото и жителите на Камерун и Йемен, но е на по-висока позиция от гражданите на Того, Бурунди, Бенин, Руанда и Сирия.

Заради шоколада, банките или заради неутралитета, който поддържа на първото място в класацията за щастие е за Швейцария. Класацията е направена въз основа на изследвания на "Gallup World Poll", извършени между 2012 и 2014 г. Тя също така се базира на анализ на шест фактора, сред които БВП на глава от населението, възприятия за корупция, продължителност на живота и т. н.

В топ 10 оснев Швейцария влизат още Исландия, Дания (предишен победител), Норвегия, Канада, Финландия, Холандия, Швеция, Нова Зеландия, Австралия.  

Класацията е направена в помощ на политиците и създателите на различни политики, за да бъдзат насърчавани да подобряват щастието на гражданите си. Един от авторите на доклада Ричард Лейард от Лондонското училище по иконовика цитира в тази връзка Томас Джефърсън: "Грижата за човешкия живот и щастие, а не тяхното разрушаване е първата и единствена легитимна цел на всяко добро управление".

Кои са най-нещастните места на Земята? В дъното на класацията са Руанда, Бенин, Сирия, Бурунди и Того, където индексът на щастие е на половина на този в Швейцария. Това все пак са страни, разкъсвани от конфликти, от войни и страдания. България обаче - горд член на ЕС, също страда от нещастие без толкова видими причини.