Васил Петров от Висшия съдебен съвет е изтеглил на 17 юни 2014 г. всичките си спестявания от КТБ. Това показват документи от счетоводната система на обявената в несъстоятелност банка, публикувани в блога на Мирослав Иванов. Финансовият журналист е известен с това, че често на блога му излизат любопитни факти от историята на КТБ, най-често в интерес на Цветан Василев.

Интересно е, че Васил Петров - избран във ВСС от квотата на ДПС в 41-то Народно събрание, е баща на Зара, жената, от която Делян Пеевски има дете. Той е сред най-мистериозните членове на Съвета, който никога не влиза през централния вход пред журналистите, не се помни откога не е взимал думата по някой важен въпрос.

"От сметките на Васил Петров на 17 юни са преведени 82 214 евро, 146 371 лв. и 13 388 долара. Само валутните преводи са били на стойност, която покрива размера на гарантираните депозити. Ако парите на „тъста“ бяха останали в банката, левовата наличност би била загубена и сега „семейството на Пеевски“ щеше да е сред кредиторите на банката в несъстоятелност, пише в блога на Иванов.

Всичко това обаче е хипотетично, защото реалността показва, че Петров е изтеглил парите. При това за операцията е използвано разплащане през RINGS, което означава, че собственикът на средствата доста е бързал." 

Там се припомня още, че на въпросния 17 юни БНБ официално излезе с позиция, че банковата система е стабилна и Централната банка следи всички банки, които са в добро състояние, включително и КТБ. Явно Петров не им е хванал вяра. На 20 юни, петък, трезорът бе поставен под особен надзор от БНБ и спря да обслужва клиенти.

Петров е председател на Комисията по дисциплинарни производства във ВСС, т.е. - главният ловец на „лошите“ в съдебната система (например председателстваната от него комисия на 7 април т.г. предложи на ВСС да не се образува дисциплинарка срещу следователя Петьо Петров - известен като Пепи Еврото. Той пък беше шеф на Столичното следствие, където на щат е Делян Пеевски, б.р.).

Юристи коментираха пред Клуб Z, че да си изтеглиш парите, декларирани пред Сметната палата, разбира се, не е престъпление. Отделен въпрос е доколко то не представлява интерес примерно за комисия "Професионална етика и превенция на корупцията" във ВСС.

От пресцентъра на ВСС казаха, че днес не могат да открият г-н Петров за мнение. Той трябвало да е в стаята си в Съвета, но не е. Надявали се, че в понеделник „със сигурност“ ще дойде на работа.

От там казаха още, че без самият Петров да е коментирал нещо - защото това все пак е само един блог, а не официален документ, няма как пък да има реакция от Етичната комисия.

Тя е оглавявана от друг виден член на Съвета – Ясен Тодоров.

Васил Петров обаче е редови член и на самата Етична комисия, точно както Ясен Тодоров реципрочно е редови член на „неговата“ - по дисциплинарни производства. Иначе Етичната комисия, както е известно, може освен да бъде сезирана и да се самосезира.

"КОЙ, г-н висш магистрат, Ви каза, че банката ще бъде погребана?", пита блогърът Иванов.

Кратка справка на Клуб Z показа, че Петров, който от благоевградски адвокат се издига до важните позиции във ВСС, е един от тримата (известни досега) най-прозорливи хора в България.

Другите двама са Нели Кордовска – бивш шеф на дирекция "Надзорна дейност на банките" и после и.д. на "Банков надзор", която си спасила 64 000 евро на 19 юни... т.е. - с два дни по-непрозорлива е от Петров.

Третият е собственикът на ПИК Недялко Недялков, който призна пред Нова тв, че сам се е досетил какво става с банката и е спасил 4 млн. лв. от КТБ дни преди поставянето й под особен надзор. Нито един от тримата не е казвал, че е предупреден, а Недялков отдаде успеха си на своето "логично мислене".