Григор Димитров започна с победа участието си на силния турнир от сериите „Мастърс 1000“ в Рим с награден фонд от 3,83 милиона евро. В първия кръг на надпреварата най-добрият ни тенисист победи Йежи Янович (Полша ) с 2-0 сета (6:3, 7:6(4). 
Това бе втора официална среща помежду им, след като през изминалия сезон се изправиха един срещу друг в Синсинати, а с успеха се поздрави полякът след 6:4, 3:6, 6:3.

Днес първата ни ракета успя да вземе реванш. Само 30 минути бяха необходими на Григор, за да поведе със сет аванс. Димитров печелеше категорично подаванията си, докато 203-сантиметровият поляк се пропука на свой сервис в шестия гейм. В него Димитров поведе с 0-40 и разполагаше с  три поредни брейкпойнта. Янович отрази първите два, но при третия нервите му не издържаха и той сдаде гейма след двойна грешка. Този пробив се оказа достатъчен за успеха на Гришо в първата част.

Вторият сет предложи много по-равностойна игра. Димитров бе перфектен от основна линия, я въпреки сериозната си физика Янович също  показа завидна техника и добро придвижване по корта. И двамата сервираха солидно и не допуснаха пробиви. Това доведе до решителен тайбрек, в който Гришо бе по-стабилният тенисист и заслужено продължава напред. 

Успехът му донесе 21,580 евро от наградния фонд и 45 точки за световната ранглиста, а в спор за място на осминафиналите ще се изправи срещу Фабио Фонини (Италия) или Стийв Джонсън (САЩ).

Първата ни ракета при дамите ЦветанаПиронкова се препъна още на старта в италианската столица. Мастърсът в Рим се очертава като един от най-неуспешните турнири за чаровната ни тенисистка, която за седма поредна година отпада още в пърия кръг.  Този път Зарина Диас от Казахстана попречи на Пиронкова да счупи каръка във Вечния град. Пловдивчанката отстъпи след 5:7, 1:6.