Върховният касационен съд на Румъния осъди днес министъра на регионалното развитие и доскорошен Ливиу Драгня на една година затвор условно с тригодишен изпитателен срок, предаде Ройтерс.

Той бе обвинен заедно с над 70 души в злоупотреби при провеждането през 2012 г. на референдума за отстраняване от длъжност на тогавашния президент Траян Бъсеску. Според прокурорите, Драгня и останалите използвали имената на починали хора, многократно гласуване, изборен туризъм, фалшифициране на подписи, за да увеличат избирателната активност на референдума, така че той да бъде признат за валиден. А министърът искал от кметовете социалдемократи да използват всички възможни средства, включително подкупи, за да дойдат повече хора пред урните.

Близо 88% от гласоподавателите подкрепиха отстраняването от власт на Бъсеску. В референдума обаче участваха едва 46 на сто от имащите право на глас. Той бе обявен за невалиден, тъй като е необходимо участието поне на 50 процента от имащите право на глас.

Референдумът за импийчмънт на Бъсеску бе свикан под натиска на премиера Виктор Понта и подкрепен от лидера на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев. Управляващите в Румъния обаче бяха обвинени от ЕС, че превишават конституционните си правомощия.

Ливиу Драгня (52 г.) е една от най-силните фигури в управляващата Социалдемократическа партия на премиера Виктор Понта. Доскоро той бе неин генерален секретар. Като министър на регионалното развитие той контролира значителен бюджет за инвестиции в общините и има правомощията да води преговори с кметовете.

Драгня твърди, че е невинен, но допълва, че ще подаде оставка, ако бъде окончателно осъден. Той вероятно ще стане вторият член на кабинета "Понта", който ще се прости с поста си в рамките на борбата с корупцията. През март Букурещ започна разследване срещу финансовия министър Дариус Вълков и той подаде оставка.

ЕС продължава мониторинга над правосъдието в Румъния, както и  в България.