Държавата обмисля да финансира част от финансовите корекции, наложени от администрацията на общините по европроекти, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев на конференция, посветена на усвояването на европарите, организирана от в. "Труд" и в "24 часа".

Проблемът с наложените финансови санкции е сериозен, защото общините не могат да се разплащат с изпълнителите на обществени поръчки, основно от строителния бранш. А от своя страна, строителите не плащат заплати на работниците си и са заплашени от фалит.

Томислав Дончев направи сметка, че от 2009 г. до 2013 г. са били наложени корекции в общ размер на 166 млн. лв., а само през 2014 г. те са били 380 млн. лева. Където тези корекции се дължат на дефект на националното законодателство, който води до противоречие с европейското, те ще бъдат покрити от държавата обясни вицепремиерът. Той обърна внимание, че няма да се дават пари по корекции, направени с цел измама или недобросъвестност.

Премерът Бойко Борисов, който също присъстваше на конференцията, веднага взе думата след Дончев и "изригна":

Целта е била да унищожат кметовете на ГЕРБ. Тъпанарщина от първа степен! Орешарски не го питат за тези 380 млн. лв., а мене за 2500 лв. ме разкъсват, върна Борисов болната си тема за полета до Разград миналата седмица. 

Дончев обяви, че от началото на годината са разплатени близо 760 млн. лв. по оперативните програми. Според него досега страната е усвоила 6,5 млрд. лв., което е 82% от предвидените средства по предишната финансова рамка. Изплащането на проекти продължава, като според Дончев усвояемостта по "стария" период ще надвиши 90%.

Той припомни, че 5 от 7-те програми по новия 7-годишен финансов план на Брюксел, вече са официално одобрени, като през следващите две седмици се очаква това да стане с оперативните програми "Региони в развитие" и "Околна среда", както и с Програмата за развитие на селските райони.

Вицепремиерът съобщи, че по две от програмите от новия програмен период – "Иновации и конкурентоспособност" и "Развитие на човешките ресурси", вече се отпускат средства.

Според председателя на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) Кирил Домусчиев, основните проблеми пред бизнеса за финансиране по новата рамка са ограниченият ресурс за предприятия, които са били бенефициенти досега, както и нереално високите прагове за финансиране по програма "иновации и конкурентоспособност", която изключва поне една трета от потенциалните кандидати. Бизнесът се безпокои и от условието за връщане на 25% от европейското финансиране, ако компанията не постигне растеж.

За жалост много малки и средни предприятия биват свързани с големите и не могат да кандидатстват за финансиране по програмата за иновации и конкурентоспособност. Какво може да направим в тази посока, попита и Огнян Донев, изп. директор на "Софарма" и бивш председател на КРИБ.

Шефът на "Минстрой" Николай Вълканов също постави въпроса за това, как може да се реши проблемът със свързаността между предприятията.

Освен тавана за оборот и служители, ако едно малко или средно предприятие е претежавано от голяма фирма, то се счита за неин spin-off (б.р., съпътстваща, дъщерна фирма), и не може да получи финансиране, защото изискванията на Европейската комисия в това отношение са много стриктни, обясни Томислав Дончев.