Днес мъжкият национален отбор по волейбол на България започва участието си в 26-то поредно издание на най-комерсиалния турнир в света - Световната лига. Момчетата на Пламен Константинов стартират с два мача срещу тима на Канада. Градът домакин е Ботевград, а двубоите са на 30 и 31 май, съответно от 17:30 и 20:45 ч. 

След катастрофалното представяне през изминалото издание на надпреварата (записахме 11 загуби от 12 мача), „лъвовете“ изпаднаха във втората дивизия на Лигата. Ако искат отново да се завърнат в елита, високите ни мъже ще трябва да спечелят финалната серия във втория ешалон. Сложна задача, имайки предвид конкуренцията в групата и липсата на основния ни бомбардир - Цветан Соколов. 

По нови правила

С всяка изминала година се затвърждава мнението, че господата от Междунаодната федерация по волейбол (ФИВБ) обожават промените. Този сезон те не изневериха на себе си и регламентът отново претърпя някои изменения. Тазгодишното издание на Световната лига включва рекорден брой отбори – 32, които са разделени в три дивизии. В Първа дивизия са топ отборите, разделени в две групи по четири. В А група са Бразилия, Италия, Сърбия и Австралия, а в група В са Русия, Полша, САЩ и Иран.
Мачовете в Първа дивизия започнаха на 28 май, а домакин на Финалната шестица е Рио де Жанейро. За бразилския мегаполис се класират първите два отбора от двете групи, домакинът и победителят от финалната серия във Втора дивизия, където е и България. Казано накратно – пътят на националите за Рио и елита започва от Ботевград. 

Трикольорите  попаднаха в група С на втора дивизия, където са още Аржентина, Куба и Канада. В група D са Франция, Южна Корея, Япония и Чехия, а група Е включва Финландия, Белгия, Холандия и Португалия.
България е домакин на финалната серия във втора дивизия. Ако завоюва първото място, отборът ще се включи в заключителния турнир с „великите сили“ и ще се завърне в първа група.

На кого ще разчита Пламен Константинов

Тази година предизвикателствата пред Гибона са наистина сериозни. Освен тежките мачове в лигата, за националите предстои и участие в първите по рода си европейските игри в Баку, започващи на 12 юни. Застъпването на двата турнира наложи разделянето на играчите на два отбора - „А“ отбор, воден от Пламен Константинов, който ще участва в Световната лига и „Б“ отбор, начело с Николай Желязков, който пък ще мери сили в азербайджанската столица.
В разширения състав на първия ни отбор попаднаха 15 състезатели, а един от тях ще отпадне преди първата среща с „кленовите листа“. В групата са и шестима играчи, които се подготвят за игрите в Баку.

Ето и избраниците на старши-треньора Пламен Константинов: 

Разпределители:
Георги Братоев, Любомир Агонцев

Посрещачи:
Тодор Скримов, Валентин Братоев, Николай Пенчев, Станислав Петков, Тодор Алексиев

Централни блокировачи:
Теодор Тодоров, Виктор Йосифов, Светослав Гоцев, Николай Николов

Диагонали:
Владимир Николов, Данаил Милушев

Либера:

Теодор Салпаров, Мартин Божилов

Големият отстътващ този сезон безспорно е Цветан Соколов. Диагоналът и основен точконосител претърпя операция на рамото, като очакванията са да се завърне на терена през януари месец. Така тежестта на атаката ни ще легне на плещите на Владимир Николов и Данаил Милушев. 37-годишният Николов, който ще бъде и капитан на „А“- отбора изигра добър сезон във Франция. Ветеранът изведе клубния си отбор АСЮЛ (Лион) до полуфиналите на първенството. 

Цецо Соколов претърпя операция на рамото, която ще го извади от залата за близо осем месеца

Другият ни диагонал Данаил Милушев бе част от непретнциозното японско първенство, а неговият ФК „Токио“ завърши на последното осмо място. Боян Йорданов, който също като Соколов претърпя операция на рамото все още не е в оптимална форма и се очаква включването му в отбора чак на европейското първенство. Това означава, че постът на диагонала ще бъде най-невралгичният за тима ни по време на Световната лига и игрите в Баку.

При тази ситуация, атаката ще бъде концентрирана около Тодор Алексиев, Тодор Скримов и Николай Пенчев. Добрата новина е, че и тримата са здрави и играха отлично в клубните си отбори.
Тодор Алексиев, заедно с централния блокировач Теодор Тодоров за трета поредна година подсилиха редиците на „Газпром-Югра“ Сургут. Тимът им се представи фантастично в силното руско първенство , като на четвъртфиналния плейоф хвърлиха истинска бомба, отстранявайки шампиона на Европа за 2013 г. Локомотив Новосибирск.

Николай Пенчев бе с основни заслуги неговият „Ресовия“ да триумфира със златото в Полша. 23-годишният пловдивчанин изведе своя тим и до финал на шампионската лига, където отстъпи от многомилионния тим на „Зенит“ Казан. Тодор Скримов също направи чудеса от храброст, но в Италия. Посрещачът ни изигра много силни мачове за своя „Латина“ и достигна до полуфиналите на шампионата.

Основните централни блокировачи също са здрави и във форма. Николай Николов стана вицешампион на Иран, а Виктор Йосифов е напълно възстановен след тежка травма на крака.

Разпределителите в лицето на Георги Братоев и Любомир Агонцев са сред малцината национали играли в родната Суперлига. Двамата бяха част от тима на Монтана, спечелил бронзовите медали, но нека не  забравяме, че нивото на клубния волейбол в България е плачевно. Андрей Жеков, който по всяка вероятност ще бъде титулярният разпределител, ще се присъедини към тима идната седмица. През сезона Жеков стана шампион на Румъния.

Теодор Салпаров игра в най-силния европейски клуб – „Зенит“ Казан, с който спечели шампионската титла. Сърцатият играч грабна и индивидуален приз за най-добро либеро на шампионата.  

Шампионско селфи за Николай Пенчев и Теодор Салпаров

Тимът ни не е в оптимална форма и мисията му да се изкачи обратно в елита изглежда нелека. В такъв момент отборът има нужда от най-ценния седми играч, а именно  - публиката. Тя е катализаторът, който е в състояние да върне „лъвовете“ на победния път. Доказвала го е многократно. Играчите и Пламен Константинов отново заслужават пълни трибуни. Нека им ги осигурим.