Чехкинята Луци Шафаржова поднесе голямата изненада при жените на Откритото първенство на Франция по тенис, като отстрани на осминафинал миналогодишната шампионка Мария Шарапова със 7:6, 6:4.

Така малко след любимия си Григор Димитров, от Париж си тръгва и Маша, която за първи път от четири години няма да е на финал на надпреварата. Рускинята спечели през 2012-а и 2014 г., а между тях загуби от Серина Уилямс в прекия мач за трофея.

След като спечели тайбрека в първия сет със 7:3, Шафаржова (№13 в схемата) поведе с 3:0 във втория. Шарапова успя да върне пробива, но допусна нов в 10-ия гейм и напусна "Ролан Гарос".

Шафаржова за първи път се класира за 1/4-финалите на Откритото първенство на Франция. В опит да ги премине утре тя ще се изправи срещу испанката Гарбине Мугуруса, която елиминира Флавия Пенета също в два сета 6:3, 6:4.

Още преди мача си с чехкинята Мария Шарапова сподели, че я чака много труден мач, тъй като има проблеми срещу левичарки. Досега Шафаржова имаше само една победа в пет мача срещу рускинята, която бе постигната през 2010 г. Успехът има цената и на попадане на чехкинята в топ 10 на женската ранглиста за първи път в кариерата ѝ.