Финансовият министър също ще може да иска информация за разкриване на банковата тайна в обявени в несъстоятелност финансови институции. Това решиха депутатите от временната анкетна комисия за проверка на дейността на надзорните институции, които е трябвало да предотвратят "източването" на Корпоративна търговска банка, приемайки законопроект за промени в Закона за кредитните институции.

В досегашния вариант за разкриване на банковата тайна тази инициатива можеше да има само председателят на Фонда за гарантиране на влоговете в банките.

Според спешно направените по призива на премиера Бойко Борисов промени, в случай на банков фалит, се предвижда огласяването на информация за лицата и фирмите, които са имали депозити при условия, различни от стандартните. Освен това се предвижда разкриване на данни и за лицата и фирмите, които са правили прихващания след поставяне на банка под особен надзор.

Ще бъдат "осветявани" и влоговете на лица, които заемат висши публични длъжности в подобни банки за целия период на действие на институцията. Също така ще се обявяват и необезпечените кредити, както и техните получатели - пак за целия срок на действие на банката.

Основният момент в законопроекта е, че огласяването на цялата тази информация няма да става автоматично, а само след отправено искане от управомощено лице. Понеже досега имаше такава възможност само за председателя на гаранционния фонд, депутатите решиха това ад може да прави и финансовият министър в случай на бездействие на първия. Отпадна възможността такава инициатива да има и Народното събрание, защото то по закон има право да накара финансовия министър да предприеме подобон действие.

На днешното заседание по предложение на Румен Гечев (БСП) и Йордан Цонев (ДПС), беше одобрен и нов текст, който дава възможност за разкриване на информация и за икономически свързани лица - кредитополучатели, които в последствие са станали кредитори на други фирми.

Става дума за подставени фирми, които са действали като банки. Основният проблем е, че КТБ е източвала парите по този начин – предоставяла е пари на други фирми, които са се превръщали в квазибанки, коментира Румен Гечев.

Целта е да бъдат разкрити всички кредити по веригата до последния кредитополучател, за да види българската общественост цялата схема какво е придобито в резултат от това и какви са обезпеченията, обясни Йордан Цонев.

Окончателният вариант на законопроекта ще бъде изготвен в юридически издържана форма до края на утрешния ден, обеща председателят на комисията Десислава Атанасова (ГЕРБ).

3-месечният мандат на комисията КТБ изтича на 13 юни и дотогава тя трябва да изготви доклад за свършената дейност, както и мерки, които трябва да се предприемат, за да не се стигне до нов случай КТБ. Докладът ще съдържа или конкретни предложения за законови промени, или препоръки към ресорните комисии за тяхното изготвяне.