Руският президент Владимир Путин подписа указ за възраждане на легендарното движение от съветско време "Готов за труд и отбрана", предаде ИТАР-ТАСС.

Известно преди всичко с абретиатурата ГТО, движението представляваше система от норми за физическа подготовка.

"Благодарение на него израсна не едно поколение активни и здрави хора. Именно затова ще го запазим със старото му име", изтъкна Путин, който обяви решението си на заседание на Съвета за развитието на физическата култура и спорта. Програмата ГТО влиза в сила от 1 септември, съобщи по-късно сайтът на Кремъл.

Старите значки "ГТО" от съветско време. Снимка www.magmens.com

В съветско време имаше дори специална значка ГТО, която се даваше на отличниците. За да стане човек на възраст от 19 до 39 г. отличник в тази сфера и да получи златна значка, той трябваше да покрие следните нормативи:

- да пробяга 100 метра за 13 секунди
- да пробяга 3000 метра за 13 минути и 30 секунди
- да скочи на височина 145 сантиметра
- да скочи на дължина 5 метра
- да хвърли 700-грамов диск на разстояние 47 метра
- да пробяга 10 километра на ски за 50 минути
- да направи 13 набирания на висилка
- да порази с винтовка цел на разстояние 50 метра.

Заседанието на Съвета за развитието на физическата култура и спорта бе посветено на отминалите олимпийски и параолимпийски игри в Сочи. На срещата стана ясно, че приходите от олимпиадата са превишили разходите с 1,5 милиарда рубли (41,5 милиона долара). Данните бяха съобщени от вицепремиера Дмитрий Козак.

Путин награди четирима души с орден "За заслуги пред Отечеството". Те са удостоени за приноса си в организацията на игрите в Сочи. Тези хора са вицепремиерът Дмитрий Козак, губернаторът на Краснодарския край Александър Ткачов, председателят на организационния комитет "Сочи 2014"  Дмитрий Чернишенко и генералният директор на Първи телевизионен канал Константин Ернст.