Най-добрите български тенисистки Цветана Пиронкова и Сесил Каратанчева ще участват в турнира "TEB BNP Paribas Istanbul Cup" от 19-и до 26 юли в новия комплекс “Koza WOS” в Истанбул, Турция. Състезанието от календара на WTA е с награден фонд 226 750 долара. Турнирът ще бъде изключително силен, като Пиронкова влиза директно в основната схема, а Каратанчева най-вероятно ще започне от квалификациите.

Надпреварата ще е в новия комплекс "Koza WOS", който бе домакин и на турнир от календара на АТР през април, спечелен от Роджър Федерер. Любопитното е, че турнирен директор и тогава, и сега е президентът на Българската федерация по тенис Стефан Цветков.

Квалификациите ще се играят на 19-20 юли, а мачовете от основната схема от 20-и до 26 юли. Билетите ще бъдат пуснати в продажба по-късно този месец на официалната страница на турнира.

В публикувания от WTA списък на заявените състезателки има 13 тенисистки от топ 50 на световната ранглиста, сред които две бивши №1 в света. Винъс Уилямс ще се бори отново за титлата, която спечели преди десет години в първото издание на надпреварата в Истанбул. Йелена Янкович е другата бивша лидерка в класацията на WTA, която ще играе в край Босфора.

Сред звездите на турнира ще бъдат италианките Франческа Скиавоне, шампионка на "Ролан Гарос" през 2010 г., Флавия Пенета и миналогодишната финалистка Роберта Винчи, бившата топ 5 състезателка Даниела Хантухова, завършилата миналата година в топ 10 Доминика Цибулкова, изгряващите звезди на световния женски тенис Елина Свитолина, Белинда Бенчич, Дария Гаврилова и др.