Международната федерация по вдигане на тежести наложи минимални наказания на българските щангисти, замесени в допинг скандала със замърсена хранителна добавка през март тази година, съобщава официалният сайт на БФ по щанги.

Тогава при внезапна проверка в "Дианабад" положителни проби дадоха 11 състезатели от националните отбори за жени и мъже. Седмина са със спрени права за девет месеца, а останалите за 18, тъй като това им е второ провинение. 

С леката санкция са Асен Мурадов и Ферди Назиф (кат. 56 кг), Владимир Урумов и Стоян Енев (62 кг), Деян Минчев (69 кг), Надежда Мей (48 кг), Мая Иванова (53 кг).

С по-тежката: Милка Манева (63 кг), Ивайло Филев (62 кг), Демир Демирев (77 кг) и Иван Марков (85 кг).

Федерацията обмисля да обжалва пред арбитражния спортен съд в Лозана, за да отпаднат и тези наказания или да бъдат намалени. Все пак нашите избегнаха сценарий със спиране на правата за 2, 4 години и доживот. А също така солидна глоба.

Вчера в родната централа по вдигане на тежести е получено писмо, което известява решението на световната организация след специалното изслушване по случая, състояло се преди седмица във Вроцлав.

В становището не е упомената и глоба, което също е показателно, защото в други подобни ситуации финансовата санкция за съответната федерация е достигала близо половин милион долара. Случаят е без прецедент и драстичното намаляване на наказанията говори, че световната щанги федерация е взела предвид безспорните доказателства, че българите са станали жертва на чужда небрежност.

"С решението получаваме категоричен сигнал не само от българските, но вече и от световните спортни институции, че вината е извън нас, заяви президентът на БФВТ Неделчо Колев. - С общи и не малки усилия успяхме да докажем, че вината е извън спортисти, треньори и БФВТ, и да защитим състезатели и треньори. За мен е много важно, че спасяваме бъдещето на млади наши таланти, които по неприятно стечение на обстоятелствата бяха въвлечени в този сложен казус."

"Благодаря на държавата, на Министерството на младежта и спорта и лично на министър Кралев, както и на Българския олимпийски комитет в лицето на Стефка Костадинова. Всички те положиха огромни усилия, впрегнаха целия си наличен ресурс, всичките си възможни контакти и влияние за да помогнат да се разкрие истината и за това, случаят да бъде решен справедливо. Президентът на световната щанги федерация Тамаш Аян със своя престиж и авторитет също бе гарант за справедливото решение, за което искрено му благодаря," добави Колев.

Той е решен да продължи битката до край, за да могат поне някои от тези национали да участват на олимпиадата в Рио де Жанейро догодина.

"С адвоката на федерацията Борис Колев вероятно ще базираме жалбата на изричното твърдение в писмото на МФВТ, че в случая българските щангисти не носят конкретна лична вина. Ще се борим докрай и ще опитаме всички възможности, за да помогнем на тези наши спортисти и да участваме на световното първенство тази есен, за да можем да защитим спечелените досега седем олимпийски квоти за "Рио 2016" (5 при мъжете и 2 при жените)", завършва Колев. 

Това е първият случай в историята на българските щанги, когато световните институции уважават твърденията на БФВТ и въз основа на това не налагат предвидените тежки наказания за съответните спортисти. Досега всеки един подобен казус завършваше със сериозни санкции и огромни глоби.