Най-добрият ни тенисист Григор Димитров не успя да защити титлата си от турнира на трева  в „Куинс Клъб“, Лондон, след като във втория кръг бе детрониран от 32-годишния Жил Мюлер (Люксембург ) с 4:6, 6:7(5).

Разочарованието за Григор е голямо, тъй като престижната надпревара в британската столица е третият турнир (след Акапулко и Букурещ), в който българинът не успява да защити трофея си през тази година.

До момента Димитров и Мюлер си бяха разменили по една победа в преките двубои, като Григор го победи през 2014-а именно по пътя към трофея в Куинс със 7:6(1) 6:4, а представителят на Люксембург изравни резултата през този сезон в Ротердам след 6:2, 7:6(8).

В днешния двубой двамата отново показаха развностойна игра, но в ключовите моменти Жил Мюлер категорично бе по-стабилният и агресивен тенисист и заслужено продължава напред в надпреварата. 

Срещата започна с пълно надмощие за сервиращите. В третия гейм Димитров засили оборотите и достигна до първа точка за пробив. Брейкболът бързо бе отразен с агресивен сервис по правата. Гришо получи още два шанса  да спечели подаването на левичаря от Люксембург, но и те бяха неутрализирани след два мощни аса. 

За съжаление няколко минути по-късно Мюлер показа нагледно как се пробива още от първата възможност. При 4:5 гейма Гришо се огъна, допусна двойна грешка, намали силата на ударите и позволи на 32-годишния тенисист да спечели сета. 

Втората част продължи по сходен сценарий. И двамата тенисисти на корта използваха цялата вариативност на началните  си удари и печелиха срванително безпроблемно сервис геймовете. Сетът трябваше да се реши в тайбрек. В решителния тринадесети гейм Гришо стартира със светкавично 3:0. Мюлер отговори с два аса, а непредизвикана грешка на българина изравни резултата за 3:3. Това сякаш стресна Григор, той заигра плахо и позволи на Мюлер да доминира в останалата част от тайбрека.

Междувременно стана ясно, че втората ракета на България при дамите - Сесил  Каратанчева, отново ще играе на „Фед къп“ за родината си. Новината бе потвърдена с официално писмо от Международната федерация по тенис (ITF). След продължителни разговори между ръководителите на родната централа и ITF, се направи изключение от новите правила и се позволи на Сесил отново да представлява страната ни в мачове за "Фед къп".

Това ще стане възможно от 8 февруари 2017 г. Благодарение на желанието на Каратанчева отново да бъде част от националния ни отбор и след подаването на официална петиция от страна на БФ по тенис, комисията за "Фед къп" на ITF взе това решение на проведеното заседание в Париж по време на "Ролан Гарос".  

"Много съм щастлива, че пак ще играя за Фед къп. Радвам се, че федерацията свърши страхотна работа по моя казус и че ITF преразгледаха своето решение. Нямам търпение да изтече необходимия срок до 2017 година, за да мога отново да се събера с моите приятелки и съотборнички в националния тим“, сподели Каратанчева.