Върховният административен съд е оставил без уважение опита на Христо Иванов да осуети напускането на следователя Петьо Петров, известен като Пепи Еврото, съобщава "Правен свят". В началото на май министърът на провъсъдието атакува пред върховните магистрати решение на Висшия съдебен съвет, с което бе позволено на магистрата със спорна репутация да си тръгне "по живо, по  здраво", взимайки накуп полагащите му се около 20 заплати.

"Решението на ВСС е изпълнено незабавно на същата дата - 29.04.2015 г. А щом като решението на Висшия съдебен съвет е изпълнено и освободеният с него от длъжност Петьо Велков Петров вече е извън съдебната система, няма какво да бъде спряно. Оспореното от министъра на правосъдието решение на Висшия съдебен съвет има конститутивен ефект спрямо страните в правоотношението (Висш съдебен съвет и подалия оставка магистрат), а направената служебна справка показва, че породените от това решение правни последици са осъществени и фактически", мотивира се ВАС.

През март Петров подаде молба за напускане, но тогава съветът не събра необходимия брой гласове, за да бъде освободен. Междувременно беше изготвено предложение за образуване на дисциплинарно производство срещу Петров заради делото "Цонев, Сантиров, Попов". През февруари Върховният касационен съд окончателно оправда бившия военен министър Николай Цонев, съдия Петър Сантиров и финансиста Тенчо Попов. Върховните съдии приеха, че това дело е емблематичен пример за провокация към подкуп, осъществена от основния свидетел на прокуратурата – следователя Петьо Петров.

ВСС обаче отказа да образува дисциплинарка с мотив, че била изтекла абсолютната давност. Кадровиците я изчисляват от първите медийни публикации за случая през 2010 г., а не от окончателното произнасяне на съда. Правосъдният министър обжалва отказа на съвета. Независимо че имаше висящо административно производство, на 29 април ВСС уважи молбата на бившия шеф на Столичното следствие да напусне системата.

В жалбата си Иванов допълваше, че освобождаването на Петров прави невъзможно осъществяването на дисциплинарно производство по предложение на министъра.

Преди да се стигне до освобождаването на Петров, имаше такова искане от главния прокурор Сотир Цацаров. Той каза, че е добре "лицето да напусне системата" на всяка цена. (Самото "лице" бе издигнато за шеф на следствието в периода, в който Делян Пеевски - дефакто негов подчинен като следовател, аха да стане шеф на ДАНС, б.а.).

Съветът обаче тогава отхвърли предложението на Цацаров с идеята именно Петров да бъде разследван и да му се търси дисциплинарна отговорност, а не да си тръгне с 20 заплати "през парадния вход".

После прокурорската проверка срещу него бе прекратена поради липса на престъпление, след това ВСС отказа да му образува дисциплинарка и накрая гласува "за" оставката му.

Предложението да не се образува дисциплинарка (с дата 7 април т.г.) дойде от ресорната Комисия по дисциплинарни производства, чиито председател е Васил Петров - бащата на жената, от която Делян Пеевски има дете.