След като вчера Б отборът на България победи Русия на европейските олимпийски игри в Баку, рано тази сутрин и първият ни тим закова впечатляващ успех. Играчите на Пламен Константинов  се наложиха с 3:2 гейма (26:24, 22:25, 26:24, 16:25, 18:16) над Аржентина в мач от втора дивизия на група С на Световната лига.

Двубоят, игран пред близо 4000 зрители, бе от ключово значение за домакините, които след неуспеха нямат никакви шансове за финалите във Варна. Гаучосите заемат третата позиция в групата и изостават с 12 точки от лидера Канада. Нашият тим е на втора позиция с 12 пункта.

Двубоят се превърна в истинска гладиаторска битка, като почти във всеки гейм България тръгваше лошо, но достигаше до обрат. Равностойната игра доведе до решителен тайбрек. В него „лъвовете“ стартираха със сериозно изоставане - 1:4 за Аржентина. Постепенно разликата набъбна до 5:10. В тези минути вместо да се предаде, отборът се мобилизира и спечели 6 от последвалите 7 точки. Нещо повече - поведе с 14:11 и получи 3 мачбола, но безмилостният сервис на Демиан Гонзалес изравни отново за 14:14. Силни изяви на Виктор Йосифов доведоха до нов мачбол при 17:16, а атака в аут на "гаучостите" сложи точка на спора. 

За България най-резултатен бе Виктор Йосифов с 16 точки, Тодор Скримов добави 15, а Николай Пенчев се отчете с 14. 

„Това беше един наистина добър мач, на високо волейболно ниво. Победихме не само поради повече късмет, а най-вече защото се борихме докрай. Повярвахме в себе си и играхме като отбор“, заяви след успеха капитанът Андрей Жеков.

Пламен Константинов също бе доволен от победата:

„ Получи се много добър мач. Мисля, че и феновете се забавляваха. В трудни моменти съумявахме да се върнем в игра и това ни помогна да победим“.

Втората среща между двата тима е в неделя срещу понеделник (22 юни) отново от 00:40 часа българско време.