Представете си, че сте жител на село Киреево, община Макреш. Съдбата ви е изпратила да живеете в най-бедния регион на България. Познавате всички свои съселяни, та вие всичко на всичко сте 144 човека. След няколко месеца ще имате право да си изберете и сами кмета, а не отново общината да изпрати някого. Ще има кандидати, кампания, но разменените думи в кръчмата или на пейките пред оградите ще са достатъчни, за да сте наясно с настроенията и да очаквате изборния ден само формално да даде властта на вашия любимец. Вечерта обаче комисията брои бюлетините и... изненада!

Как ще стане това ли? Стотината човека, които редовно гласувате, отново ще сте дали гласа си. И ако всички си харесвате Пешо за кмет, Пешо наистина ще има стотина гласа. В урната обаче ще има още 150 гласа. За Гошо. Честито на Гошо!

Сега си представете, че в изборната неделя вечерта още десетки, а може би и стотици, Гошо-вци спечелят властта, въпреки че навсякъде привържениците им се броят на пръсти. Само от началото на тази година в село Киреево са регистрирани по настоящ адрес 155 човека. Това е повече от населението.

На стотици километри от Киреево се намира село Падина, община Девня. Тук хората не живеят чак толкова бедно, колкото във Видинска област. Пак се познават помежду си – населението е 233-ма човека. И в Падина хората ще гласуват за кмет на своето село. И в Падина само от началото на годината са направени нови 227 регистрации по настоящ адрес. И в Падина в изборната нощ ще бъдат неприятно изненадани от резултата.

Така ще бъде и в Горно Камарци, община Горна Малина, Софийско. Там живеят 217 души, новите регистрации са 206. За Тошевци, община Грамада, чухте ли вече? Там новите регистрации са два пъти повече от населението – 125 жители срещу 251 нопоявили се на хартия. Кой ще победи на изборите?

И изобщо не е задължително новите регистрации да са повече от вас, за да ви откраднат изборите. В Богданов дол, община Перник, живеят 429 души, а новите регистрации са 176. На пръв поглед това е по-малко от половината, но тази бройка е напълно достатъчна за насочване на резултата в желана от някого от посока. В Драгоево, Първомай, има 180 нови при население 300. В Бяло поле, Ружинци, има 127 нови при население 824. В Николаево, Плевен, има 115 нови при население 624, в Ковачевци, Самоков има 183 нови при население 412...

От началото на годината новите регистрации по настоящ адрес са 94 788, докато миналата година са били 57 005. Разликата е, че тази есен има избори. Тези почти 40 хиляди души са готови да ви откраднат изборите. Да дойдат до вашето село, да гласуват за минути, да си заминат обратно откъдето са дошли, а който е организирал всичко това, да ви открадне кметството.

От няколко дни информацията за кражбата е пред очите ни. Порталът за отворени данни на правителството публикува абсолютно всички регистрации по общини и населени места във формат, удобен за обработка. Всеки може да провер всичко, да сравнява, да прави справки, да анализира. Четири дни след като данните бяха отворени и три дни след като Институтът за развитие на публичната среда представи първия анализ, все едно нищо не се е случило.

Рейтинговите телевизионни програми през уикенда, където говорещи глави говорят за какво ли не, пропуснаха темата за разкритата кражба. Отделните случаи бяха интересни, цялата картина обаче не интересува никого. Политическите сили не пропуснаха да се повайкат, че токът ще поскъпне, ама те не искали, но не забелязаха разкритата кражба. Няма декларации, няма извънредни пресконференции, няма гневни фейсбук статуси. Тук-там по някоя медийна публикация, предимно в интернет и... продължаваме напред.

Публикуваните данни обаче ще се върнат като бумеранг срещу криещите се от тях. Хората в споменатите, а и в още стотици села, ще разберат, че някой планира да ги ограби. Ще помнят, че партиите не са ги предупредили. Ще свържат две и две, за да проумеят, че най-големите медии не са се поинтересували от тях. И рано или късно ще знаят, че подготвяната кражба е била известна на не малко хора, но те са решили да им я спестят.

Нямам отговор на въпроса защо се мълчи. Дали е просто липса на навик да се четат огромни файлове с много данни. Дали е неспособност да се различи кражбата на фона на числата. Дали е заинтересованост по темата да не се говори системно, а само спорадично. Дали е страх, че свикнеш ли хората да изискват и четат информация, може да изпуснеш контрола... Наистина не знам.

Знам само, че кражбата е пред очите ни и кметове, прокурори и медии имат какво да свършат, за да извадят от играта крадците. Поне тези, които виждаме.

П.П.

Окръжната прокуратура във Видин извърши проверки на новите регистрации. В Тошевци заличи 60 регистрации. А останалите 191?