Националният отбор по волейбол остана със сребърните медали на Европейските игри в Баку, след като на финала отстъпи с 1:3 (16:25, 18:25, 31:29, 21:25 ) пред силния тим на Германия. „Бръснатите глави“ на треньора Николай Желязков (почти всички в националния отбор махнаха косите си преди полуфинала срещу Полша) показаха много борбеност и волейболни качества в „Кристалната зала" на азербайджанската столица, но силите им не стигнаха срещу бундестима.

Волейболният ни национален отбор достигна за пръв път от 35 години до финал на голям турнир. За последно сме спорили за златен медал на олимпиадата през 1980 година в Москва, когато също губим с 1:3, но от тима на СССР.

Интересно е, че националите имат вече един голям финал срещу ГДР през 1970 г. Световното първенство се провежда в София и България докосва златните медали, но губи във финала след  драматичен обрат ("лъвовете" водят с 10:1 и 13:5 в петия гейм) от губят тежко с 2:3. 

Днес финалният сблъсък отново предложи трилър. В първите два гейма германците демонстрираха абсолютно надмощие над момчетата на Николай Желязков. След слабите две части, националите се преобразиха. Благодарение на самоотвержена игра и много борбеност измъкнахме третата част, но силите не стигнаха за пълен обрат. Загубихме четвъртия гейм, а с това и финала.

Освен от бурна българска агитка, двубоят бе надлюдаван и от двама наши президенти - Росен Плевнелиев и Петър Стоянов.

Мачът започна слабо и разпиляно за българите. "Трикольорите" допуснаха много непредизвикани грешки в атака, а силната немска блокада съвсем обезкуражи крайните ни нападатели. Второто техническо прекъсване дойде при резултат 16:9 за Германия, а до края разликата набъбна на 9 точки - 25:16 след силна контра атака на Кристиан Фром.

Втората част също не започна добре за "лъвовете“. Възпитаниците на Витал Хейнен вдигнаха още повече оборотите и напълно сломиха играта на нашите момчета. Сценарият се повтори и в началото на третия гейм - доминацията на германците продължи, а „лъвовете“ бяха догонващите в резултата до второто техническо прекъсване. След почивката националите заиграха много по-агресивно.

Рискът даде резултати и България поведе за пръв път в мача при 22:21. Битката продължи точка за точка до 29:29 и в крайна сметка България измъкна гейма с 31:29 след две фантастични блокади на Светослав Гоцев. Силните изяви за  Георги Братоев, Николай Николов и Гоцев продължиха и в началото на четвъртата част. В средата на гейма обаче германците поведоха и до края не изпуснаха инициативата.

Междувременно "А" националният ни отбор, ръководен от Пламен Константинов, постигна шеста победа в Световната лига. Андрей Жеков и компания надвиха убедително Куба с 3:0 (25:23, 25:16, 26:24) в мач, игран в обновената зала „Конгресна“ на  Двореца на културата и спорта във Варна. Тази вечер е втората среща.

България бе представена от нещо като "Б" национална формация в Баку, като към предимно младежки национали се присъединиха опитните братя Братоеви, капитанът Тодор Алексиев и Николай Николов.

А делегацията ни приключи с 10 медала на игрите в Баку, които приключват днес. Имаме един златен медал - на Габриела и Стефани Стоеви на двойки в бадминтона, останалите отличия са сребърни и бронзови.