Леонид Йовчев е новият Деян Донков в Народния театър. Младият актьор достойно конкурира голямата звезда на първата трупа – Леонид вече е не по-малко предпочитан от режисьорите от Деян. За новия сезон двамата са получили по една от най-атрактивните роли в премиерните спектакли – Йовчев излиза като Гео Милев, а Донков – като цар Борил.  

Във вторник трупата ще играе за последно за този сезон – „Сако от велур“ на режисьора Бойко Богданов. Междувременно в Народния театър ще работят над четири нови заглавия през ваканцията. Директорът на театъра Александър Морфов е заложил на режисьорите Маргарита Младенова, Иван Добчев, Владлен Александров и Росица Обрешкова. Теди Москов няма планове за работа с трупата, след като обяви, че се е уморил от театъра. Явор Гърдев също има други намерения – ще поставя на друго място и в значително по-големи мащаби. Самият Морфов все още не е обявил ще прави ли нов спектакъл, или ще се концентрира върху работата си като директор. Според колегата му от Младежкия театър Владимир Люцканов, режисьорът изпитва затруднения с отлива на публиката от спектаклите на първата трупа – според Люцканов спадът на зрителите в Народния е с 30%.

Наесен на първата ни сцена излиза интерпретацията на Маргарита Младенова по пиесата на Стефан Цанев „Процесът срещу богомилите“, премиерата е на 12 и 13 септември. Творбата бе готова още преди месец, но екипът реши да остави срещата си с публиката за наесен. Трагедията, написана от Цанев преди близо половин век, непосредствено след Пражката пролет, когато съветски и български танкове прегазват Чехословакия, ще отправи следното послание към публиката:

„Не допускай никакво насилие над себе си – откъдето и да иде то, от цар или бог, от меч или слово, дори когато е от обич“.

Действието в спектакъла тече през повече от 10 века, на сцената ще се явят исторически лица от различни епохи, а драматургическото стълкновение между тях ще демонстрира сблъсъка между идеите във времето. Всички реплики в „Процесът срещу богомилите“ са документални – цитати от църковни, исторически и богомилски книги.

Освен Деян Донков като цар Борил, в представлението ще видим Рени Врангова като царица Целгуба, Христо Петков – като Презвитер Козма, Иван Бърнев като ересиарха поп Стефан, Теодора Духовникова като принцеса Мария, Теодор Елмазов като палач и др. Музиката е на Асен Аврамов, а сценографията и костюмите – на Никола Тороманов.

Другото ново заглавие в афиша на Народния театър ще бъде „Лунатици“ от Кен Лудвиг, постановка на Росица Обрешкова за Камерна сцена. В спектакъла участват Михаил Петров, Аня Пенчева, Виолета Гиндева, Христо Чешмеджиев и др.

Във втората камерна зала на Народния – Сцена на ІV етаж – Владлен Александров репетира „Дългият път към нощта“ на Юджин О`Нийл. В ролите ще видим Стоян Алексиев, Бойка Велкова, близнаците Деян и Дарин Ангелови и Ева Данаилова. Премиерата е през месец октомври.

Иван Добчев подготвя четвъртото ново заглавие, което влиза в репертоара на първия ни театър наесен – „Гео“, по романа на Христо Карастоянов „Една и съща нощ”. В образа на Гео Милев излиза Леонид Йовчев, когото публиката на Народния аплодира още като Хамлет и като атентатора Орце Попйорданов.

„Гео“ е другият нов спектакъл на първата ни трупа, в който ще видим реално съществували образи. Един от тях е Никола Гешев – началник на отдел „Обществена безопасност“ в Дирекцията на полицията преди 1944 г., отговорно за борбата срещу нелегалната по това време БКП. В ролята влиза Валентин Ганев.

Премиерата е през месец ноември.

площад "Славейков"