Грозна разправия между продавачка в мол в Бургас и руска туристка се разпространява в YouTube. Видеото е наречено "Однажды в Болгарии" (Веднъж в България) и бе публикувано от местния информационен сайт "Флагман".

Скандалът е от бутик в мол „Галерия Бургас”. Рускинята прави опит да върне закупена преди ден стока. Става дума за панталон, за който тя е платила 210 лева. Чужденката си носи касовата бележка и иска да ѝ възстановят парите.

В този момент продавачката просто побеснява.

"Излизай веднага от магазина ми, махай се, ще те наритам. Да не съм те видяла, ако искаш - извикай полиция. Не мога да се разправям с такива като вас, ако всички идват и връщат. Заминавайте, за да не извикам бодигарда. Ще се научите, че идвате в бутик, тук не се взима и не се връща. Мястото ти е в "Зара", крещи търговката.

Руската туристка запазва самообладание и снима случката с мобилния си телефон. Тя казва само "Прекрасно" и "Что вы делаете?" докато гневната продавачка я избутва от магазина и хвърля торбичката с панталона на пода.

Въпреки че поведението на продавачката е откровено скандално, правото да не приеме вече продадената стока е на нейна страна.

"Връщането на вече закупена от традиционен магазин стока може да стане само ако търговецът има такава политика, т.нар. добра практика, тъй като това не му е вменено като задължение от закон. Изключение са случаите, в които стоката е закупена от онлайн магазин. Тогава тя може да бъде върната в рамките на 14 календарни дни. Това е направено с цел потребителят да получи възможност да види стоката, да я разгледа, да прецени дали го удовлетворява (нещо, което може да направи в традиционния магазин) и тогава да реши дали да я задържи или да я върне", обясниха пред Клуб Z от Комисията за защита на потребителите.

От ведомството уточниха, че единственият случай, в който Законът за защита на потребителите предвижда възможност за разваляне на сделката и връщане на парите при покупка от традиционен магазин, е когато се установи, че стоката е била дефектна.

Развалянето на сделката и възстановяването на заплатената от потребителя сума може да стане тогава, когато търговецът е приел рекламацията и в рамките на месец не е успял нито да я ремонтира, нито да я замени с нова. Стоката може да бъде върната и ако се окаже опасна.

"В случаи на грубо отношение клиентите могат да се оплачат в полицията", обясниха още от КЗП след като изгледаха видеото.