Георги Калоянчев ще се прекланя пред хората
                 край Летния театър в Бургас.

                                                Снимка Община Бургас

Паметникът на актьора Георги Калоянчев вече е в Бургас и предстои до няколко дни да бъде издигнат при Летния театър в морския град – съвсем близо до монумента на друг артист, Апостол Карамитев. Скулптурата е дело на проф. Георги Чапкънов – Чапа и изобразява актьора в естествен ръст, с костюм, с едната ръка на сърцето в знак на поклон пред публиката и свалена театрална маска в другата.

[kalata] Изработката на 180-сантиметровия паметник е отнела на Чапкънов три месеца, а довършителните работи – още около 45 дни. Днес, в петък, при Летния театър се поставя постаментът, на който фигурата ще се издига. Самият монумент ще бъде поставен върху него до няколко дни.

Идеята за паметник на Калата, който си отиде на 18 декември 2012 г., се роди преди две години. През 2014 г. се проведе дарителска кампания, чрез която бяха набрани небходимите 90 хиляди лева за изграждането му.

Роден през 1925 г., Калоянчев играе в киното и театъра от началото на 50-те години на миналия век. Оставя незабравими образи във филми като „Специалист по всичко“ (1962), „Инспекторът и нощта“ (1963), „Кит“ (1970), „Бон шанс, инспекторе“ (1984)… и общо над 50 заглавия.

През 1990 г. снима с режисьора Иван Ничев „Бай Ганьо заминава за Европа“, който впоследствие се оказва един от най-гледаните филми за десетилетието.

Площад Славейков