СИМОНА РУСЕВА

“Не трябва да се мечтае за земен рай. Необходимо е единствено да се премахнат безчестните и самоунищожителни механизми, които са пречка пред достойния живот на всички хора. Искането за промяна не е утопия, а нещо напълно реално.”

Мъдрите думи са на папа Франциск, изречени  пред повече от хиляди представители на народните движения от Латинска Америка и други континенти. Събитието беше в Санта Крус де ла Сиера, Боливия.

Светият отец първо изслуша с внимание “Писмото от Санта Крус”, обединяващо искания “за преодоляване на неокапиталистическия модел”.

След това боливийският президент Ево Моралес също говори остро срещу “северноамериканския империализъм”, Международния валутен фонд и “финансовата анархия, наложена на света от международния капитализъм”.

На свой ред главата на Римокатолическата църква отбеляза, че не разполага с готови рецепти:

“Нито папата, нито Църквата имат монопол върху интерпретацията на социалната действителност.”

Папата се обърна към света, тъй като проблемите се отнасят до цялото човечество и имат “глобална матрица”:

“В свят, където много селяни са лишени от земя, където избухват войни и земята се унищожава, нещата не вървят добре, има нужда от промяна. Динамиките на потисничеството и на опустошението не бива да се разглеждат като изолирани проблеми, тъй като те вече са част от една глобална система, наложила логиката на печалбата на всяка цена. Една система, която повече не издържа, не издържат селяните, работниците, общностите, градовете. Не издържа Земята, майката Земя.”

Според папата злото се корени в грабливата алчност, която доминира и движи цялата система:

Стотици хиляди присъстваха на меса на папата.

“Когато капиталът се превръща в идол и ръководи избора на хората, когато алчността за пари контролира цялата социално-икономическа система, това разрушава обществото, превръща човека в роб, премахва братството между хората, кара народите да застават идин срещу друг и както е видно, заплашва и нашия общ дом.”

Папа Франциск подчерта, че тази икономика убива и е крайно време тя да се постави в услуга на хората, тъй като човекът и прироата не бива да са в услуга на парите. Икономиката не бива да е “механизъм за трупане на богатства, а за доброто на общия ни дом".

Светият отец изтъкна, че промяната на курса е не само желана и необходима, а и възможна. Тя не е утопия, нито плод на въображение, а напълно реална перспектива. А световните лидери са страхливци, щом не могат да се справят с това, цитира го Си Ен Ен. Светът има ресурс, достатъчен за достоен човешки живот, като на всички се гарантират трите “т”: techo, trabajo, tierra – покрив, работа, земя.

Обръщайки се към присъстващите, папата изрече:

“Вие, най-смирените, експлоатираните, бедните и изключените можете да направите много. Бих се осмелил да кажа, че до голяма степен бъдещето на човечеството е във ваши ръце, в способността ви да организирате и насърчавате съзидателните инициативи.”

Пастирът на над 1,2 милиарда католици по света изброи и големите задачи, които са поверени на народните движения: икономиката да се постави в услуга на хората, единението на народите, защита на земята като общ дом от системите на грабителската експлоатация. Той припомни, че справедливото разпределение на земните блага не е обикновена филантропия.
Папата посочи и различните лица на новия колониализъм – трактати, наричани свободна търговия, налагане на строги мерки за затягане на коланите на работниците и бедните. Старият, както и новият колониализъм свежда бедните държави до обикновени доставчици на суровини и евтина работна ръка, поражда насилие, нищета и “всички злини, които са пред очите ни”.

Както е известно вчера папата получи доста странен подарък от боливийския президент Ево Моралес и погледът му издаде почуда – разпятие във формата на сърп и чук. Знайно е, че Моралес и марксист.

“Това не е добре”, изрекъл папата по повод кощунството с разпятието, твърдят хора, оказали се в близост до него.

Медиите в Боливия съобщават за “крайно неподходящ подарък”.

Папата не очакваше такова нещо”, заяви говорителят на Ватикана Федерико Ломбарди.

Моралес изненада папата още при пристигането му в Боливия – подари му листа от кока. Били добър лек срещу височинна болест, той като  столицата Ла Пас е на 4000 м над морското равнище.